13 October 2009

Suitsuvaba riik - hullumeelusus või hoolivus ?

01.10.2009 Postimees kirjutab "Soome koostab esimese riigina maailmas tubakaseadust, mille eesmärgiks on tubakatoodete kasutamise lõpetamine"


Valitsusnõunik Ismo Tuomineni selgituse järgi ei kavatseta Soomes ära keelata tubakatoodete müüki, küll aga tahetakse seadust laiendada muude abinõudega. Ministeerium loodab, et ülejäänud Euroopa Liidu riigid järgivad Soome eeskuju ja hakkavad pürgima tubakatoodete kasutamise lõpetamise poole.

Ma ei tea, millised on Soome plaanid, kuid näiteks Los Angeleses ning New York plaanivad suitsetamise keelata kõikides avalikes kohtades, kaasa arvatud pargid, rannad, tänavad.
Seeläbi tahetakse vähendada nn. "passiivse sutisetamise" ohtu ning sellega kaasneviad otseseid ja kaudseid terviseriske teistele inimestele, eriti lastele ja noortele.

New Yorki  linna tervishoiuvolinik Thomas Farley ütles teemat kommenteerides: "me ei saa keelata seda, kui inimene ise soovib ennast aeglaselt tappa, kuid me ei saa kindlasti lubada teiste inimeste tervise ohtu seadmist".

Ma tean, et sellised plaanid kohtavad suurt (ning egoistlikku) vastuseisu,  minu seisukoht on ja oli - ka Eesti võiks astuda sammu selles suunas, et meie tänavad tubakavingust puhtaks saada.
Alustada võiks näiteks suitsetamise keelamisest randades, puhkealadel ja parkides ning selles osas võiks mõni tervisest ja keskkonnast hooliv linn olla see "esimene pääsuke", kes teistele eeskuju annab.
Pärnu, kui suve-, ranna- ja puhkuselinn oleks selles osas ideaalne.

Suitsetamine on pahe ning sõltuvus, mis lisaks suitsetaja enda tervisele seab ohtu ka teiste inimeste tervise. Seetõttu oleks loomulik, et see on keelatud kohtades, kus viibivad ka teised inimesed.
Pargid, rannad, tänavad jne on avalik ruum, kus lisaks tubakasõltlastele liiguvad ka lapsed, noorukid ning lihtsalt mittesuitsetajad.
Lisaks nende tervise kahjustamisele anname me lastele sellega vale eeskuju ning väärastunud arusaama nagu oleks suitsetamine normaale tegevus.

Töötan laste- ja noortega ning vaatan kõhedusega, kuidas tubaka küüsi langevad ühe nooremad ning suisa lapseohtu inimesehakatised. 12-13 aastaste seas ei ole suitsetamine enam "midagi erilist" ja ka teised eakaaslased ei vaata neile viltu.
Küsimus on eeskujudes ja avalikus suhtumises mitte ainult alaealiste suitsetamisse vaid suitsetamisse kui tegevusse üldse.
Alkohoolikule näitab tänaval põlastavalt näpuga järgi ka see, kes ise samal ajal tubakasõltuvse otsas istub. Ühed sõltuvused aga mõlemad...
Kõige enam teevad mind kurjaks inimesed, kes suitsetavad laste juuresolekul. Ei ole just haruldane pilt, kui ema lükkab lapsevankrit, endal suits ees tossamas või isa jalutab tänaval, laps ühes, koni teises käes.
Suitseta, tee seda kas või nii, et näost sinine, aga jäta teised inimesed, eriti lapsed, mängust välja. Nemad tahavad ka hingata. 






No comments: