30 July 2010

nagu keegi oleks männimetsas s..tal käinud, ehk ÕHUVÄRSKENDAJAD

Et täna juba jutt lõhnaainete peale läks, pidasin vajalikuks ühe erilise "lõhnavahendi" eraldi välja tuua - ÕHUVÄRSKENDAJAD. 

Olen sellest juba eelnevalt kirjutanud teemas "Minu mürgine kindlus, ehk kodukeemiast ja keemiavabast kodust", et teema endiselt aktuaalne, toon selle siinkohal uuesti välja. 

Minu arvates on igasuguste lõhnapihustite ja nn. "õhuvärskendajate" või wc lõhnastajate kasutamine täiesti lubamatu, eriti kodudes, kus on lapsed. Nende reklaamimine ja propageerimine tuleks aga hoopsiki keelustada ning inimesi tuleks rohkem teavitada nendega seotud ohtudest. Õhuvärskendajatel peaks olema peal hoiatusmärge - "võib kahjustada teie tervist" ja  "mitte kasutada laste läheduses"
Paraku üritavad reklaamid jätta mulje, et õhuvärskendaja on "loodusliku lõhnaga" õhku puhastav toode, mida tohib ja tulebki pidevalt kasutada..

Õhuvärskendajaid ei puhasta ega värskenda tegelikult õhku ! Enamus õhuvärksendajaid töötab ühel kahest meetodist: 
a) Nad lisavad õhku tugevat, kuid inimesele meeldivamat lõhna, mis jätab ebameeldiva lõhna lihtsalt tahaplaanile, ehk siis ühe tugeva lõhnaga üritatakse matta teist lõhna. 
Nagu selles kunagises naljajutus mehest, kes sibina töötades oli hädas teda saatva s..tahaisuga ja otsustas ennast siis korralikult männiseebiga üle hõõruda...

b) õhuvärskendaja poolt õhku paisatud aineosakesed tekitavad inimese nina sisepinnale ja hingamisteedele "õli sarnase kihi" mis "matab" lõhnaretseptorid ja ei lase seeläbi inimesel lõhna tunda või vähendab lõhnatundlikkust (nii toimivad nn. "lõhnavabad" õhuvärskendajad)


Ka Euroopa tarbijaliitude amet BEUC on oma pöördumises ütelnud, et õhuvärskendajate kasutamist tuleks piirata. Nende pool mõned aastad tagasi läbi viidud uurimus kinnitas, et õhuvärskendajate pidev kasutamine saastab ohtlikult õhku ning põhjustab erinevaid (peamiselt, kuid mitte ainult) hingamisteede haigusi.

BEUC kaasas oma uurimusse 76 erinevat Euroopa turul müügil olevat õhuvärksendajat ning selgus, et enamikel juhtudel ületas lenduvate orgaaniliste ühendite hulk lubatu olulisel määral (lubatud 200 µg/m³ ligi 20-25 korda kõrgem !)

Lisaks sisaldas enamik testitud toodetest hingamiselundeid ärritavaid aineid, mitmesuguseid allergeene ning tervisele ohtlikke ja vähki tekitavaid aineid

BEUC diretor Jim Murray ütles oma pressiteates, et eluruumis pidevalt õhuvärskendajat kasutades on õhk Teie kodus sama saastunud kui suure liiklustihedusega tänaval !
Murray sõnul on üllatav, et samas kui riigid kulutavad suures ulatuses maksumaksja raha benseenitaseme vähendamiseks linnakeskkonnas, saab osta benseeni sisaldavaid tooteid nagu õhuvärskendajad igast supermarketist.  
Ehkki on teada, kuivõrd kahjulikud on õhuvärskendajad nii inimestele kui ka keskkonnale, reklaamitakse neid endiselt kui õhkupuhastavaid või looduslikke tooteid ! (Alpi mägede värskus nüüd Sinu toas....)   

Sarnaselt lõhnaõlide ja deodorantidega seisneb õhuvärskendajate suurim oht selles, et me hingame sealt lenduvaid aineosakesi sisse, mistõttu need pääsevad kergesti  organismi ning lisaks otse mõjutama meie aju. Väikses ruumis (vannituba, WC) kus kasutatakse automaatselt pihustavaid õhuvärskendajaid, on kahjulike aineosakeste hulk õhus pidevalt kõrge j ainimene viibib nendega pikalt kokkupuutes. Seetõttu on automaatselt pihstavad õhuvärskendajad minu arvates eriti kahjulikud. 

Suurem osa õhuvärskendajatest sisaldavad formaldehüüdi ehk metanaali, mis on tugev allergeenvõib põhjustada peavalu,nahahaigusi (dermatiit), limaskestade ärritusi, liigese- ja rinnavalusid, kurnatust, uimasust ja immuunsüsteemi häireid ning mis on rahvusvaheli vähiuuringute agentuuri poolt tunnistatud gruppi 2A kuuluvaks aineks (tõenäoliselt inimesele kantserogeenne)

Teine peamine õhuvärskendajates kasutatav aine -  fenool - võib põhjustada nahalöövet, külma higi, krampe, vereringehäireid või ka ekstreemsetel juhtudel koomat. 

Sarnaselt paljude lõhnaõlide ja deodorantidega, kasutatakse ka "õhuvärskendajates" sageli sünteetilist muskust. Et kordamine on tarkuse ema, räägin sellest siinkohal uuesti:

Sünteetiline muskus on ainemillel on kalduvus jääda inimorganismi ning põhjustada seal ebasoovitavaid tagajärgi nagu näiteks hormonaalsüsteemi häired, astma, allergiad, sugurakkude paljunemishäired ning viljatus. 
Sünteetilist muskust on leitud noorte emade rinnapiimast, kuigi nad väidavad, et ei ole raseduse jooksul kasutanud ühtegi parfüümi. See kogus suureneb aasta aastalt.

Tõestatud on, et sünteetiline muskus vähendab inimese organismis östrogeeni taset. Östrogeen aga mõjutab kõiki meie elundeid ja kudesid.  Selle toimel areneb meie kehaehitus, käitumine ja iseloom. Östrogeen kaitseb veresooni lupjumise eest ja luid hõrenemise eest ja hoiab tasakaalus vererõhu. Madal östrogeeni tase võib põhjustada luude hõrenemistsüdamehaigusiuriinipidamatust, aga ka Alzheimeri tõbe. Sünteetilise muskuse uuringuid näitavad selle pikaajalist mürgistavat toimet katseloomadele ning on tõestatud selle  kantserogeenne toime hiirtele.

Lisaks on tegemist keskonnaohtliku ainega. 
Sünteetiline muskus eraldub  õhku ja heitvette, sealt edasi keskkonda ja põhjavette. Sünteetiline muskus on väga püsiv ja bioakumuleerub toiduahelas, mis tähendab, et ta võib toidu kaudu ka inimesele (taaskord)  mõju avaldada.
Terpeen - on eeterlik õli, mida kasutatakse väga sageli männi või tsitrueselõhnalistes õhuvärskendajates. Keskkonda sattudes võib Terpeen reageerida osoonimolekulidega ning moodustada formaldehüüdi ehk metanaali (HCHO), mis on tugev allergeen, põhjustab hingamisteede haigusi ja astmat ning mis on ahvusvaheli vähiuuringute agentuuri poolt tunnistatud gruppi 2A kuuluvaks aineks (tõenäoliselt inimesele kantserogeenne). 

Benseen - äärmiselt mürgine aine, mi son tunnistatud kesknärvi- ning vereloomesüsteemi mõjutavaks aineks. Kantserogeen, mis võib esile kutsuda leukeemiat. 

Atseetaldehüüd (etanaal)- põhimõtteliselt on see aine, mis on pohmelli keemiline tekkepõhjus.  Tunnistatud sagedasel kokkupuutel kantserogeenseks aineks. 

Hästi lõhnab korralikult õhutatud ja puhas kodu, õhuvärskendi vaid "matab" üht lõhna teisega, sisse hingates tekitavad need aga allergiaid, limaskestadeja kopsude ärritust ja hingamisteede haigusi, samuti mõjuvad ärritavalt silmadele.
Kui tõesti tahad lisaks värskele õhule tuppa mingit "aroomi", kasuta pigem looduslike eeterlikke õlisid või nn. "lõhnapatju", mis on täidetud looduslike ürtidega.  Pane tuppa või WC´sse kausika loodusliku eeterilu õliga, lõik aapelsini või sidruni koori ja kasuta neid ruumi lõhnastamiseks, samuti tulevad kasuks tugevama lõhnaga ürdid nagu meliss, piparmünt või mustsõstralehed.

Kindlasti peaksid õhuvärskendajate kasutamist vältima astmaatikud, allergikud, rasedad, lastega pered ja lasteasutused. 


13 comments:

Tommy said...

Võtsin kätte ühe esimese ettejuhtunud "õhuvärskendaja" - Brait Air Care "Orchid Flower" ja vaatasin selle koostist.

Esimese asjana hakkas silma see, et toote Eesti keelse sildi peal puudus info koostise kohta. Oli vaid hoiatus, et hoida otsese päikese eest, mitte lõhkuda ja põletada jne.
Importija OÜ Ursus, Kirsi 48, Pärnu. Saadan neile vastava märkuse !

Inglise keelne silt ülteb koostise kohta järgmist (jätan ohutud ained välja)

* butaan ja isobutaan - On inimese tervisele kahjulik. õib kahjustada südant ja kesknärvisüsteemi.
On väga kerge sattuma inimese vereringesse. Kopsu hingates imendub nad kiiresti verre.

* Isopropüül - Lõhub naha immuunsusbarjääri, muutes selle vastuvõtlikumaks bakteritele ja viirustele. Võib käituda „kandjana”, kiirendades teiste ohtlike ainete imendumist nahka. Kiirendab naha vananemisprotsessi. Sisse hingamine võib tekitada peavalu ja –pööritust, depressiooni, oksendamist ja isegi koomat.

* Parfum - ehk sii ssünteetilised lõhnaained. võivad mõjutada kesknärvisüsteemi, häirivad metabolismi ja hormoonide tööd, võivad tekitada peavalu, peapööritust, hingamisraskusi, lööbeid, hüperaktiivsust, ülitundlikust.

* Formaldehüüd - tugev allergeen, võib põhjustada peavalu,nahahaigusi (dermatiit), limaskestade ärritusi, liigese- ja rinnavalusid, kurnatust, uimasust ja immuunsüsteemi häireid ning mis on rahvusvaheli vähiuuringute agentuuri poolt tunnistatud gruppi 2A kuuluvaks aineks (tõenäoliselt inimesele kantserogeenne)

* MIT (metüülisotiasolinoon) -nahaärritaja, allergiatekitaja, närvimürk ja dermatiidi põhjustaja, suuremas osas Euroopas keelatud !

* trietanomaliin - Võib tekitada ülitundlikkust. Pikem kokkupuude on väga ärritav ja mürgine.Kui TEA kombineerub nitraatidega, moodustuvad vähki tekitavad nitrosamiinid

Mrs said...

Aga mida arvata näiteks sellistest õhuvärskendajatest/lõhnastajatest:

http://www.ecover.com/gb/en/Products/Other/Room+fragrance+lemontree.htm

Tommy said...

Ingrid !
Ma ei ole kahjuks Ecoveri toodetega väga kursis, kuid selle toote koostist lugedes tundub tegemist olevat hea tootega. Ma saan aru, et kasutatakse vaid naturaalseid eeterlikke õlisid. Ma ei nimetaks Sinu poolt viidatud toodet "õhuvärskendajaks". See on pigem ruumi aromatiseerija. Täpselt samahästi võiksid kasutada näiteks naturaalset eeterlikku õli, mida tilgutad kas vatipadjakesele või spetsiaalsele kivile (või aroomilampi) või siis hoopiski päris apelsini või sidrunikoori. Viimased ei "ksta" küll nii kaua, kui eeterlik õli. Kindlasti ei toimi antud toode WC õhuvärskendajana, peale ruumi tuulutamist saad sinna anda lihtsalt kerge aroomi.
Küll aga on see toode omal kohal näiteks magamistoas. Kui mu laps oli väiksem, panime talle uneajaks sageli lavendliõli aroomilampi, see rahustab ja aitab lapsel paremini magada. Veelkord - kindlasti ei võrdleks ma atnud toodet õhuvärskendajatega...

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Tommy,sa tõid välja rea kahjustusi mida need mürgid tekitavad.
Kas tead,et lisaks sellele mürgid kahjustavad neerusid ja kui neerud on umbes siis lähevad ka muud organid üksteise järel tuksi.

Tai-chi on sellest hea,et patsutatakse kergelt neerude peale ja klopitakse mürgid välja.

Tommy said...

to elektrit saab tasuta.
Ja Sul on täiesti õigus. Sattusin just mõni päev tagasi Investigationi pealt vaatama ühte saadet, kus ka sellest räägiti. Mehel oli tervis täiesti käest ja arstid ei leidnud põhjust. Kardeti seigi mürgitamist. Hiljem selgus lihtne aga karm tõde - kõikide tervisehädade taga oli tema abikaasa hirmus puhtusemaania ja seeläbi "mürgitas" ta oma meest otses mõttes igasuguste puhastusvahendite ja muu keemiaga...

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Tommy,kas sa võiksid teha pikema loo puhtast õhust ja kust toda saab?
Vaata,ilmajaam räägib vaid sellest,et taevast langeb vihma ja lund või päikest või puhub tuul jne. aga ei räägi sellest,et sajab ka happevihmasid ja kui saastatud on linnaõhk.Linnaõhust inimesed jäävad vähihaigeteks ja tekivad muud haigused sest linnaõhk ei toida inimest.Linnaõhk tekitab inimestes stressi sest selles puudub osoon,puuduvad inimesele vajalikud eetrid mida pakuvad puud ja põõsad.Linnaõhk on energiavaene
seda holistlikus mõttes.
Linnas inimesed hingavad teineteise ärahingatud õhku ja tehastes ja muudes tööstustes kasutatud reostatud õhku-hingavad sisse saasta.
Linnaõhus on palju suitsetajate reostust,iga suitsetaja paiskab õhku palju saasta ja seda hingavad sisse lapsed...
Millest koosneb linnaõhk?
Linnaõhk koosneb:
1.Inimeste peeruhaisust
2.Tubakasaastast.
3.Tööstuse reostusest
4.Sõidukiteheitegaasidest
5.Happevihmast
6.Inimeste poolt ärahingatud õhust
7.Linnatolmust
8.Kanepi haisust
9.Kosmeetika ja parfümeeria haisust
10.Kodukemia haisust
11.jne.
Mis puudub linnaõhust?
1.Puude ja põõsaste poolt erituvad eetrid.
2.Osoon
3.Puhas õhk
4.Lillelõhn
5.Mere lõhn.
6.Niitude ja metsade lõhn.
7.Lehma pasa lõhn
8.Heina lõhn.
9.Muru lõhn
10.Emase lõhn
11.jne
Mis leidub maal olevas õhus?
1.Vikerkaare värskus.
2.Pärnaõie lõhn.
3.Sireli lõhn
4.Soode ja rabade värskus
5.Mere kosutav ramm.
6.Heinalõhn
7.Mullalõhn.
8.Osoon
9.Puude ja põõsaste eetrid.
10.Roosi lõhn
11.Puhas õhk.
12.Armastus
13.jne.

Linnaõhu saastatuse tagajärjel peab ennast pesema peale linnaskäiku,kogu su keha on kaetud rasvaga vms. saastaga mis paneb keha sügelema.
Mul tuttavad maalt,küsisid kuidas ma saan elada linnas sest nemad kui veedavad ainsa päeva linnas koju naastes tormavad ennast pesema sest linnaõhk on neid ära määrinud.Maal piisab kui nädalas korra käid saunas pesemas aga linnas peab ennast iga päev pesema sest õhk on nõnda saastatud...
Väga hea oleks kui ilmajaam oleks aus ja iga päev teavitaks kui jube on linnaõhk ja kui paha on linnavalitsus,et ta ei võta midagi ette linnaõhu puhastamiseks,ning kui hoolimatu on riigivõim maaelu korraldamises.
Ilmajaam peaks iga päev ära näitama kuipalju on linnaõhus kahjulikke elemente mis tekitavad tervisekahjustusi ja kui palju haigekassa peab raha välja käima inimestele nende tervise kahjustuste korvamiseks mida on põhjustanud linnaõhk.
Ilmajaam iga päev näidaku ära milline on olukord linnaõhu saastatusega aga mitte kui palju on kraade või kas vihma sjab.Kellegile ei lähe korda need temperatuurid ja muud ilmanähtused-oluline on teada saada kuidas ennast kaitsta linnaõhu saastatuse eest.Kui ilmajaam isegi ei teavita kui jube on õhk siis inimesed ei oska ennast kaistagai...
Niisiis,ilmajaam lõpetagu temperatuuride ja päikese,tuule olemasolu teavitamise ja näidaku meile olulist-kuidas on lood linnaõhu saastatusega ja kuidas selle vastu end kaitasta.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

P.S.
Kui ma pean kodunt välja minema kasvõi pooleks tunniks siis koju naastes on mu juuksed nõnda saastatud,et peanahk sügeleb ja kipitap nii piinarikkalt ja ma olen sunnitud pesema oma pead...selline on siis linnaõhk...

Oleks ütlemata tore kui sul Tommi oleks aega ja viitsimist külastada Ilmajaama ja rääkida see linnaõhu lugu neile ära.

Tommy said...

Olen Sinuga täiesti nõus, et linnaõhk on saastunud. Kus rohkem ,kus vähem. Londonis on õhk nii saastunud, et sageli on sudu tõttu seal võimatu hingata, Tokyo son aga tänavatel hapniku aparaadid (nagu meil vanasti need gaseeritud vee omad) ja kõik kohad on täis Oxybar'e ehk siis "kohvikuid", kus saad puhas õhku hingata !

Õnneks Eesti veel nii hullus seisus ei ole, kuigi Tallinna suguse õhuga linnas ei tahaks ma mingi hinna eest elada. Õnneks ka ei ela.

Aga kes on meie õhu resotuses süüdi ? Eks ikka me kõik ise. Auto asemel võiks inimesed eelistada histransporti ja lühemad otsad käia jala, ka pikemate sõitude puhul võiks eelistada ühistransporti. See oleks esimene samm. Kindlasti tuleks linnadesse luua autovabad tsoonid ningt eha kõik, et jalgrattaga, ühistransprodiga ja jalgsi oleks oluliselt mugavam liikuda kui autoga ! Selle asemel, et iga lapsevanem peab oma lapse ise autoga kooli viima, võiks olla koolibussid jne. Siin on riigil ja omavalitsustel väga palju ära teha, paraku meie "isakesed" veel ei mõtle selmoel !

Tommy said...

USA's võib iga neljanda surma tegelikult kirjutada õhusaastatuse arvele.
Suurimad õhusaastajad on

a) tööstused (peamiselt SOx), õnneks hakkavad (vähemasti mujal Euroopas) paljud suurfirmad üha enam üle minema keskkonnasõbralikule tootmisele ja taastuveenrgiale.
* "Pepsi Co" on 100% taastuvenergial,

*Dell toodab kogu omale vajaliku energia pluss ca 60% rohkem päikesepaneelide ja tuulegeneraatoritega, samuti maailma suurim orgaanilise toidu tarnija Whole Foods.

Ka linnad ja asulad (kus on eesotsas mõtlevad inimesed) hakkavad fossiilkütustest lahti ültema.

* Vali Resorts suusakuurort 100% tuuleenergia

* Reykjavik pea-aegu fossiilkütusevaba (!!), samuti Portland, Vancouver, Kopenhagen.

Näiteks Pärnu linn võiks idee poolest olla 100% taastuvenergial, kõik tingimused on selleks olemas. Vaja oleks vaid normaalseid inimesi etteotsa ja õigeid investeeringuid.
Loomulikult ei saa me seda loota linnapealt, kes jala ei käi ja vett ei joo ning eelistab sõita Volvo S80 'ga ka siis, kui jalgsi oleks minna vaid 10 minutit !

liisi said...

Kas astmaatiku puhul naturaalsete aromatiseerijate (nt. eeterlikud õlid) kasutamine on ohutu?

Tommy said...

Liisi - kuna astma puhul on väga spetsiifiline meditsiiniline teemaga, ei ole mina just pädev inimene sellele vastama.
Saan Sulle ütelda, et on eeterlikke õlisid, mida kasutatakse astma sümptomite leevendamiseks (piparmünt, sidrun, lavendel, sandlipuu), samas pead olema kindel, et tegemist on kindlasti naturaalsete eeterlike õlidega, mitte sünteetiliste "lõhnamatkijatega".

Soovitan Sul konsulteerida arst ning mõne aroomiterapeudiga ja ise oleksin Sinu asemel kõikvõimalike "lõhnastajatega" ettevaatlik.

Astma puhul ei ole täpselt teada ühest tekkepõhjust.

Paljudel juhtudel on astma seotud allergiatega (ehk siis organismi ülitundlikkusega), seetõttu tuleks olla ettevaatlik ka nende eeterlike õlidega, mille puhul Sul on tegemist ülitundlikkusega või mis on tugevad allergeenid.

Tommy said...

Liisi küsimuse puhul tekib üldse küsimus - milleks on vaja kasutada lõhnastajaid ? Olgu need isegi looduslikud. Kõige parmini lõhnab puhas ning õhutatud kodu ! Lõhnaained on ebameeldivate lõhnade peitmiseks,mitte õhu puhastamiseks (nagu ütlevad ekslikult mõningate toodete nimetused - ÕHUPUHASTAJA).

Saan aru, kui soovid näiteks Jõulude ajal tuppa lisada "jõululõhna" kaneeli või kuusokka näol, kuid laiemas mõistes ei saa ma aru eluruumide lõhnastamise vajadusest.

Ka WC puhul ei ole lõhnastajatest suurt tolku, pigem on tulemus tõepoolest "keegi on männimetsas s...tal käinud".Ainus tulemuslik vahend on sundventilatsioon.

Astma ning allergiate puhul soovitaksin küll aga pilgu pöörata elektriliste õhupuhastite poole, mis eemadlavad õhust suures hulgas tolmu, õietolmu jne. Paraku on nende hinnaklass vägagi mõtlemapanev. Kui oled tugevalt allergiline ning ei saa seetõttu näiteks aktiivsel õitsemisajal tubasid õhutada, soovitan vaadata akende ette kinnitatavaid võrkusid, mis püüavad kinni ka õietolmu.

liisi said...

Me elame vanas majas ning korteris on pisut kopitanud lõhn. Akende tuulutusavad on mul peaaegu kogu aeg lahti, kuid kopitus ei kao. Kui külalised tulemas, siis tahaks natuke meeldivamat aroomi oma tubadesse.

Õietolmuallergiat meil pole, astma on tegelikult lapsel ja see on tingitud viirustest sügis-talvisel perioodil. Täpsemat põhjust ei ole veel õnnestunud välja selgitada, allergiatestid on olnud korras. Võimalik, et selles vanas majas on midagi ärritavat.