25 March 2011

Vahuaine SLS šampoonides ja hambapastades.

Üks meie blogi lugeja küsis kirjas kahjulike lisaainete SLS  (Sodium Lauryl Sulphate) ja ALS (Ammonium Laryl Sulphate)  kohta erinevates šampoonides ja hambapastades ning imestas, miks kasutatakse neid ka looduskosmeetika tootjate nagu Lavera, Welleda, Cattier, Logona jne toodetes.

Alustuseks veidi nende lisaainete taustast:

SLS (Sodium Lauryl Sulphate), ehk eesti keeles naatriumlaurüülsulfaat, on tõepoolest väga kahjulik lisaaine, mida kasutatakse šampoonides ja hambapastades selleks, et toode "vahutaks".
Millegi pärast on paljudel inimestel väärarusaam, et mida rohkem vahutab, seda paremini ta peseb.
Eks igasugused kommertstoodete reklaamid (stiilis "rikkaliku vahuga" jne) ka süvendavad seda eksiarvamust.

SLS on nahka ärritav, see imendub läbi naha ning ladestub organismi pikaks ajaks (ei välju organismist kergesti). Võib kahjustada südant, maksa, aju, võib tekitada kahjustusi silmadele (ka läbi naha imendudes, mitte otse silma sattudes).  Võib põhjustada kurguärritust ja köha ("kuiv kurk"),  peavalu, iiveldust ja oksendamist.

NB ! Eriti ohtlik ning kahjulik lastele !!!  
Kindlasti peaks jälgima, et Sinu lapse šampoonid -pesuvahendid - hambapastad jne ei sisladaks SLS'i 

SLS alternatiivina kasutatakse sageli ALS ehk "Ammonium Lauryl Sulfate". 
See on küll oluliselt pehmem ja "leebem" kui SLS, kuid võib siiski ärritada silmi ning nahka.

Väga vähesel määral on lubatud ALS kasutada ka loodustoodetes, kuid seda mitte põhilise vahuainena vaid lisaks, et "vahtu tugevdada.
Lavera näiteks kasutab osades oma odavamtes "laiatarbe toodetes" ALS'i.

Kui SLS kahjulikkust loetakse 5 punkti süsteemis "3" vääriliseks, siis ALS kõigest "1".

Segadust tekitab sageli aga hoopsiki  Sodium Lauryl Sulphoacetate (SLSA)
Esmapilgul kõlab see SLS'ile väga sarnaselt ja sageli aetakse neid kahte ka segi, kuid tegemist on siiski hoopis teise ühendiga.

SLSA on väga nõrk ja pehme vahuaine, mida valmistatakse kookose- ja palmiõlist, see ei imendu organismi ja on väga kergesti mahapestav.
Tegemist on ohutu ja kahjutu ühendiga, mille molekulisuurus on oluliselt suurem, kui SLS'il, olles piisavalt suur, et mitte läbi naha organismi imenduda.  Kasutatakse nii loodus-, bio-, kui ka orgaanilistes toodetes.

NB ! Ükski looduskosmeetika (Natur Kosmetic, natural cosmetic), biokosmeetika või orgaanilise kosmeetika toode ei tohi sisaldada SLS'i

Kui nii on, tuleks sellest antud toote müüjale märku anda !

Vaatasin huvipärast üle oma kodu solevad Sante ja Lavera tooted, ning nendest ei sisaldanud ei SLS'i ega ka ALS'i  ükski toode.
Nagu juba eelpool mainisin, siis vähesel määral ALS'i on siiski loodustoodetes lubatud, kuid seda kasutatakse pigem nende nii ütelda odavamates "laiatarbe toodetes".

Welleda tooteid mul kodus ei ole, seega ei oska kommenteerida,  Cattieril on olemas nii "masstooted", mis on 95% looduslik (nagu nad ka ise ütlevad), ehk siis need ei pretendeerigi 100% loodustoote nimele ning BIO märgistusega orgaanilised tooted, mis on SLS ja ALS vabad.

Ma arvan, et lõppkokkuvõttes oleks õige siiski toodete koostisi jälgida, sest enamikel tootjatest on olemas nii "orgaanilised tooted", kui ka laiatarbe tooted.  Osta tuleb ju siiski antud konkreetset "TOODET", mitte "FIRMANIME"või "Brändi"





19 comments:

Ene said...

aitäh. aga mis on Sodium Lauroyl Sarcosinate, mida leian Satinique šampoonist kõrvuti ALS-ga?

Tommy said...

Sodium Lauroyl Sarcosinate ehks sarkosüül on sarnane SLSA'ga, valmistatakse samuti kookose- või palmiõlist. See on pindaktiivne ühend, mis paredab šampooni või hambapasta puhastusomadusi.

gertsu said...

Kas ma saan õigesti aru,et Sodium Laureth Sulfate on sama, mis Sodium Lauryl Sulfate?

Tommy said...

Jah, gertsu, Sul on 100% õigus.

Sodium Lauryl Sulphate (naatriumlaurüülsulfaat) on SLS, millest siin kirjutasin.

Sodium Laureth Sulfate on pikalt lahtikirjutatuna Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES), ehk siis tegemist on SLS'i "variatsiooniga". Nimetagem neid siis "lähisugulasteks" :-)

SLES on küll natukene vähem ärritav, kui SLS, kuid maks ei suuda seda metaboliseeerida (läbi töötada) ja selle kahjulik mõju on seeläbi pikemalt kestev ning ta koguneb kergemini organismi !

Lisaks šampoonidele ja hambapastadele kasutatakse neid mõlemaid ka näiteks seepides, pesugeelides/duššgeelides, nõudepesuvahendites, ripsmetuššides, suuloputusvees, päikesekreemides, niisutavates kreemides, isegi lastešampoonides !

Kuigi SLS'i sisaldavaid tooteid reklaamiteakse sageli lausega stiilis "terved ja säravad juuksed" või siis "puhas ja sile nahk", põhjustavad mõlemad muuhulgas otsest kahju karvanääpsudele ja ka nahale, põhjustades kõõma, kiiresti rasvuvaid juukseid, lõhenenud juukseotsi ja "surnud juukseid", kestendavat-kuiva nahka jne, Tihedal kasutamisel või asi lõppeta ka maksatoksikoosiga, samas "teevad need tooted kõik" selleks, et sa peadki neid tihedalt kasutama !

Mõlema ühendiga on tehtud korduvalt toksikoloogilsi teste ning need näitavad, et juba 0,5% konsentratsioon võib põhjustada erinevaid ärritusi, 10% võib tekitada juba söövituse. Samas on nii mõneski seebis nende konsentratsioon kuni 30% !

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

""teevad need tooted kõik" selleks, et sa peadki neid tihedalt kasutama !"
Kas me võime seda nimetada sõnadega sõltuvuseks shampoonist,shampooni sõltuvus,shampoonihoolik,põhja käinud shampoonihoolikud :)) jne.?

K. said...

Aga mis asi on SODIUM HYDROXIDE?

K. said...

Kasutasin GNLD seepi, leidsin selle koostisest DISODIUM LAURYL SULFOSUCCINATE - millega tegu, kas sama SLS-ga?

Tommy said...

* Sodium Hydroxide (NaOH) ehk naatriumhüdroksiid ei ole otseselt kahjulik aine. Eesti keeles on selle nimi seebikivi. Keetmisel rasvaga moodustab see seebi....
See on see aine, miks seep silma minnes kipitama hakkab.

* Disodium lauryl sulfosuccinate (DLSS) ei ole samuti ohtlike ainete seas. Tegemist on teatu dnaatriumisoolaga, kui lihtsalt ütelda.
GNLD puhul aga julgen laias laastus väita - "kõik ei ole kuld, mis hiilgab".
Ehk siis - nende puhul jälgi tõepoolest koostist !

jaane said...

Lavera laste sampoonil niisugube aine Sodium Lauryl Sulfoacetate.Mis aine see on?

Tommy said...

Tere jaane. See on siin postituseski kenasti kirjas, aga kordamine ei tee liiga:

Segadust tekitab sageli aga hoopsiki Sodium Lauryl Sulphoacetate (SLSA)
Esmapilgul kõlab see SLS'ile väga sarnaselt ja sageli aetakse neid kahte ka segi, kuid tegemist on siiski hoopis teise ühendiga.

SLSA on väga nõrk ja pehme vahuaine, mida valmistatakse kookose- ja palmiõlist, see ei imendu organismi ja on väga kergesti mahapestav.
Tegemist on ohutu ja kahjutu ühendiga, mille molekulisuurus on oluliselt suurem, kui SLS'il, olles piisavalt suur, et mitte läbi naha organismi imenduda. Kasutatakse nii loodus-, bio-, kui ka orgaanilistes toodetes.

Liina said...

Tere!
Väga hea artikkel. Aga minu teada peaks olema Weleda ka "puhta" kosmeetika tootja, aga leidsin nende rosmariinišampoonist sellise aine: naatriumlaureetsulfaat, mis on ju SLS.
Koostis on näiteks kirjas looduskosmeetika.ee lehel.

Tommy said...

Tere Liina.

SLS on Sodium Lauryl Sulphate ehk siis naatriumlaurüülsulfaat. Naatriumlaureetsulfaat on SLES ehk Sodium Laureth Sulphate, mille kohta võib lugeda, et tegrmist on vahuainega, mida sageli kasutatakse justnimelt selle odavuse tõttu. Testid on näidanud, et võib põhjustada silma ning nahaärritusi, osades SLESi sisaldavatest toodetst on leitud vähesel kogusel kantserogeenset ühendit 1,4 dioxane. SLES ise kantserogeen ei ole. Natural healt information centre ütleb, et Naatrium laureet sulfaat on küll oluliselt vähem kahjulik kui SLS, kuid siiski natuurkosmeetika ja puhas kosmeetika seda sisalda ei tohiks. Nii SLS kui ka SLES ei metaboliseeru maksas ja seetõttu on mõjud hoopis pikemaajalised, kuna jäägid kogunevad organismi ja nendest lahti saamise üritamiseks peab organism kõvasti vaeva nägema. Kõik sõltub ka SLSi ja SLESi sisa
sisaldusest. 10% põhjustab juba nahaärritust, 30% peab olema varustatud hoiatusega - tugevalt nahka ärritav. Kõõma teket soodustab aga elline shampoon nii või nii.

Üldiseklt kasutatakse SLESi odavuse tõttu ja enamasti odavates shampoonides ja muidks, tegemist on sama ainega, mis on autode pesemiseks mõeldud vahendites õli ja rasva eemaldamiseks....

Katsa said...

Eespool mainisid, et :"GNLD puhul aga julgen laias laastus väita - "kõik ei ole kuld, mis hiilgab".
Ehk siis - nende puhul jälgi tõepoolest koostist !"
Olen värskelt hakanud nende tooteid kasutama ja juba leidsin SLES-i igalt poolt. Samuti leidsin palju parabeni. Kas oskad midagi täpsemalt öelda, et milliseid tooteid võib-olla vältida. Kuidas on näiteks pesupulbriga?

E said...

Mida kujutab endast siis magnesium laureth sulphate? leidsin selle loodusliku shmapooni koostisest.

Tommy said...

Tere E :-)

magnesium laureth sulpahe on naatriumisool, mida kasutatakse üksikutes "erishampoonides"; mis on mõeldud tundliku peanahaga inimestele.

Tegemist on tõepoolest lisandiga, mida võib kasutada loodustoodetes, kuid pigem on tegemist "raviotstarbelise shampooniga", mida pikalt järjest ei soovita kasutada.

Üldjuhl peetakse seda ohtuks, võib tekitada kerget silmade ärritus ja ületarbimisel võivad organismi sattuda liigsed kogused toksiine (etüleenoksiid ja 1,4 dioksaan)

Triinu said...

Tere,

päris palju on kiidetud Ecoveri tooteid (ka Teie olete nii mõnesgi blogipostitused neid välja toonud). Mõtlesin, et ostan nende nõudepesuvahendi. Minu kurvastuseks selgus koostise uurimisel kurb tõsiasi - ka nende tooted sisaldavad "Sodium Laureth Sulfate".
http://www.looduspere.ee/kodukeemia-ja-lisad/noudepesuvahendid/ecover-noudepesuvahend-greibi-rohelise-teega-1l

Olen ma millestki valesti aru saanud?

Tommy said...

Kallis Triinu. Olen juba varemalt maininud, et osa ei saa brändi vōi tootjanime järgi.

Selgub, et Ecover on viimasel ajal läinud "libedale teele" ja näiteks nede nōudepesuvahedid sisalvad nüüd tōepoolest SLS-i

http://www.sustainablescoop.com/2013/04/22/ecovers-liquid-dishwashing-detergent-contains-sodium-laureth-sulfate/

Mai said...

hei. sattusin siia lehel otsides SLS-i kohta infot. Leidsin hetk tagasi lehe, kus ka ilusti need laurüüsulfaadid lahti räägitud. Siin http://looduspere.ee/puhastavad-ained-sampoonides
SLS-i eraldatakse enamasti kookosõlist, kuna on odavam kui sünteetiliselt valmistada.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_dodecyl_sulfate
Ja kuna SLS on negatiivse laenguga, siis see läbi naha ei imendu. (negatiivset laengut ei lase rakumembraan läbi). Karta tasuks aga sodium laureth sulfate-t, kui looduspere artiklis õige kirjeldus selle saamiseks on.

Unknown said...

Mina avastasin sellise koostise loodustootena pakutavalt šampoonilt nagu Sodium Coco Sulfate. Seda uurides leidsin, et tegu on sama ainega (SLS) ainult et veidi lahjem variant sellest, mida tootjad kasutavad n.ö. petuvariandina. Kel huvi saab siit ise lugeda mis ja kuidas: http://longhair.livejournal.com/2356788.html