31 May 2011

Asovärvid kontrolli alla

Postimehe Tarbijakülg   kirjutab, et tarbijakaitse võtab Eestis teravamalt luubi alla asovärvide kasutamise.

"Tarbijakaitseamet avaldas, et hakkab teravamalt tähelepanu pöörama värvilistele kisselli- ja tarretisepulbritele ning kookidele. Põhjuseks mullu suvel kehtima hakanud nõue, mis käsib teatud toiduvärve sisaldavatele toodetele trükkida hoiatusteksti
."

Kuid miks võetkase "luubi alla" vaid värviliselt ja kirkalt näkku säravad pulbrid ja koogid, mida ükski terve mõistusega inimene oma lapsele nii või nii ei ostaks !!!!

Miks vaid nii kitsas tootevalik, kui põhiline oht peitub hoopis mujal (kui palju neid kissellipulbreid ikka kasutatakse) !

Miks ei võeta luubi alla palju olulisemaid ja igapäevasemaid toiduasju nagu näiteks hommikusöögihelbed ja müslid, millest päris paljud sisaldavad näiteks asovärvi nimega tartrasiin (E-102), mis on teatavasti tugev allergiate tekitaja (üks pideva "kuiva"ninnakinnisuse põhjustaja !), võimendab astmaatilisi reaktsioone ning põhjustab lastel hüperaktiivsust, tähelepanu- ja keskendumishäireid, unehäireid ning rahutust-ärrituvust.

Ehk siis - kui sinu lapsel läheb koolis kehvasti, sest tal on "pidevalt pea laiali otsas" (nagu õpetajad ütlevad) ja ta on sageli ärritunud ning väsimud võib põhjuspeituda selles, et ta sööb hommikusöögiks müslit või hommikusöögihelbeid !

Oma kurvastuseks avastasin eelmisel nädalal, et sellesama tartrasiiniga on tänaseks ära solgitud ka näiteks minu lapsepõlvest pärit nostalgiline Tarhun !

Ka paljud puljongipulbrid-kuubikud sisaldavad tartrasiini.

Ma ei hakka siinkohal uuesti pikalt ja laialt kirjutama kõigist kahjulikest ja ohtlikest lisaainetest toidus, sell ekohta võid lugeda minu ühest varasemast postitusest "Toidulaud kui keemialabor".


Küll aga tahaks uuesti tagasi tulla minu arvates väga olulise teema juurde - suur segapuder lisaainete märgistamisel !

Pakendi info peaks lähtuma sellest, et see oleks tarbijale  üheselt ja lihtsalt mõistetav ning piisaks vaid pealevaatamisest, et mõista, kas ja kui palju antud toode kahjulikke või suisa ohtlikke lisaaineid sisaldab. Tänane puudulikest seadustest tingitud kaos aga nõuab tarbijalt kannatust, aega ja kohati ka head silma või suisa luupi ! Miks ? Sest puuduvad seadusega paika pandud ühesed ja konkreetsed nõuded koostisosade märkimisel ! Küll on need kirja pandud nimetusena, küll E-märgistusega, mõnel pakendil aga suisa loetamatus kirbukirjas !


Miks peab tarbija õppima pähe kahjulike lisaainete numbreid ja nimetusi, et neid vältida ? Need peavad olema pakendil üheselt ja nähtavalt välja toodud !


Minu ettepanek seoses pakendil toodud koostisosade märgisutsega (mida olen korduvalt kirjutanud) on järgmine:

* tavalised (loe ohutud) koostisosad on kirja pandud "nimetusena".
* teadaolevalt kahjulikud lisaained tuleks märkida pakendile E-märgistusega
* teadaolevalt  ohtlikud lisaained (asovärvid, aspartaam, glutamaat, isoglükoos jne) tuleks märkida samuti E-märgistusega, kuid suuremalt ja paksendatud või siis punase, konkreetselt eristuva kirjaga. 


Selmoel on koostisinfo kohe pealevaadates üheselt ja lihtsalt mõistetav, mitte ei pea hakkama mööda nimetuste segapudru näpuga järge ajama. 


Kuna "küll küllale liiga ei tee" ja "kordamine on tarkuse ema", siis veelkord:

Kõige ohtlikumad E-ained, millest tasuks suure kaarega mööda käia ning neid sisaldavaid tooteid vältida (võivad põhjustada hüperaktiivsust, astmat, peavalu, võivad olla kantserogeensed).  

* värvained: E102, E104, E110, E120, E122 - 124, E127-129, E131-133, E142, E150

* konservandid (säilitusained): E200, E202, E210-219, E220, E239, E249-252, E280, E310-312, E320, E321, E249-252

* lõhna ja maitsetugevdajad: E510, E620-625

* magusained ja suhkruasendajad: E420, E421, E951, E952, E954, E965

Lisaaineid alates E620 ja edasi loetakse sõltuvust tekitavateks. 






7 comments:

Liina said...

Tere, kuidas peaks suhtuma, kui näiteks jogurtite või muude asjade peale on lihtsalt kirjutatud lõhna-ja värvained. Kas sellisel juhul selle taga võib ka ohtlikke asovärve või lõhna-ja maitsetugevdajaid, nii et seda seal otseselt kirjas pole millega tegu?

Tommy said...

tead, Liina. Ütlen ausalt, et ei oska Sinu küsiusele vastata, kuid ka minul on tekkinud kuri kahtlus, et selle umbmäärase ning mittemidagi ütleva sildi taha peidetakse tegelikult seda, mida ei taheta avaliult välja ütelda. Ma pean veidi uurima Eesti toiduainete märgistusega seotud seadusi, kuid minu teada peaksid kõik koostisosad olema selgelt välja toodud ning selline "lõhna ning värvained" märgistus ei ole lubatav. Mis siis jägqmisena ? Olen juba kohanud,muideks, tootesilte. kus kirjas, et "see, see ja see ning MUUD KOOSTISOSAD !". Õnneks on enamasti tegemist kahtlase kvsliteedi ja tootjaga toiduainetega, mida ma nii või nii ei soovitaks kellelgi osta, kohanud olen selliseid silte hetkel vaid Maxxximas.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Tommy,mis sa sellest loost avad?:

http://www.bioneer.ee/eluviis/tarbimine/aid-11792/Kuidas-Hipsikud-minust-hoolivama-ema-kasvatasid

"ei geel, kreeme, lõhna- ega säilitusaineid."
Kas on teada milliseid aineid need sisaldavad?

Tittelappe valides tasub mõelda, et kas seda suhu julgeks panna. Kui
mitte, siis miks peaks julgema seda tite nahale määrida?
Kosmeetikatoodet valides tasub mõelda, et kas seda suhu julgeks panna.
Kui mitte, siis miks peaks julgema seda oma nahale määrida?:
http://www.bioneer.ee/eluviis/tarbimine/aid-9960/Ohutuimad-
kosmeetikumid-leiab-toidukapist

Naised joodavad oma maimukestele meiki...
Kas te panete meiki leiva peale?
Ei pane aga miks siis näo peale?
Meik läheb naha kaudu veresoontesse ja sealt mööda organismi laiali.
Naised söövad meiki! Eriti jube on mõelda selle peale,et rinda andvad
naised joodavad oma maimukestele meiki...

Nüüd tuleb välja,et emmekesed ka titelappide abil manustavad imikutele
keemiat...

Tommy said...

to: elektritsaabtasuta.blogspot.com

Mis ma oskan Sulle ütelda. Hipsikud on looduslikud ja tervislikud, kuid minul on neist kahjuks oma arvamus. Põhjuseks muuhulgas ka näiteks see, et nad võtsi luba küsimata ja täiesti suvaliselt siitsamast minu blogist minu teksti marlimähkmete (mitte Hipsikute !) kohta ja kasutavad seda nii oma kodulehel kui ka reklaamides. Oleks siis selle eest kasvõõi mulle prooviks ka mõned Hipsikud saatnud ! Tean, tma ei ole ainus kelle väiteid nad oma reklaamiks kasutavad, paraku on need tekstid kirjutatud mitte Hipsikute vaid tavaliste marlimähkmete kohta. Ehk siis alustasid nad küll väga inetult ja just seetõttu ei ole ma nende tooteid ka arvustanud või omalastel kasutanud. Minu arvamust mähkmetest võid lugeda siit:

http://puhaselu.blogspot.com/2009/08/marli-ja-riidemahkmed.html

Kõik need tavalised ühekordsed mähkmed (ja kamuideks naiste hügieenisidemed) on esiteks klooriga pleegitatud, teiseks sisaldavad naftasaaduste jääke, mis ei sobi isegi loomadele allapanuks !

Oma blogi päris esimeste sissekannete seas kirjutan ka sellest. Tsiteerin:

* Äärmiselt keskkonnaohtlikud ja kaua lagunevad on ka hügieenisidemed ja Pampersid, mis lagunevad looduses ca 500 aastat. Lisaks satub nende kaudu keskkonda ja põhjavette hulgaliselt haigusi tekitavaid mikroobe ning baktereid, mis viimaks pinna- ja põhjavee ning loomade kaudu võivad jõuda lõuks inimeste toidulauale. Ühest mähkmest võib leida kuni 100 erinevat viirust, mis säilitavad eluvõime mitme nädala jooksul

* Eestis läheb igal aastal prügimäele ca 60 miljonit mähet, ehk umbes 600 kg mähkmeid iga beebi kohta. Ühekordsete "pampers" mähkmetega kulutad ligi viis korda rohkem raha, kui pestavate mähkmetega. Lapsega pere prügist moodustavad ühekordsed mähked ligi 75%.

* Teatud komponendid pabermähkmetes on kõdunematud, seega võib neid leida ka sinu lapselapselapse laps

* Ühe lapse pabermähkmete tootmiseks vajaliku tselluloosi saamiseks tuleb maha võtta 4 keskmist puud

* enamus "pamperseid" ja naiste hügieenisidemeid ning tampoone valmistatakse jääkidest, mis millegi muu tootmiseks enam ei kõlba...

* Kui sa ei soovi oma lapsel kasutada tervislikke koruvkasutusega mähkmeid, osta tavapoes müüdavate "pampersite" asemel ökomähkmeid. Nende kohta saad rohkem infot lingi VIITED alt.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...
This comment has been removed by a blog administrator.
elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Tänan vastuse eest.Sellest mul tuli selline lugu:
Kuidas valida pruuti?
Igal ajastul on olnud omad kombed kuda valida pruuti.Mõned ajad tagasi tuli vaadata pruudi voodi alla ja kui seal leidus tolmu siis oli tegemist viletsa naisega ja toda polnud mõtet kosida.Meeste puhul peeti oluliseks rühti,et selg oleks ikka ilusasti sirge.
Tänapäeval on läinud tingimused karmimaks.Nüüd tuleb vaadata,et pruut ei topiks emakasse naftasaaduste jääke mis ei sobi isegi loomadele allapanuks!!

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2011/09/koik-need-tavalised-uhekordsed-mahkmed.html
Kui valid sellise ropu pruudi siis pole imestada kui ta närib su närvid sisse...ja varsti sa hakkad otsima poomisköit...

Maria-Kristiina said...

Kas oleks võimalik kirjutada GNLD-toodete kohta. Et kas nad on siis kasulikud, või hoopis kahjulikud jne.