02 October 2009

Tahaks teada, mida ma söön - ehk transrasvadest

Viimastel päevadel taas suurelt päevakorda tõsunud hüdrogeenitud taimerasvade ehk transrasvade teema.
Sarnane "vahutekitamine" toimus ka 2007 aastal, siis sattusid meedia hambusse kohukesed.
Miks ma ütlen "vahutekitamine" ?
Sest räägitakse, kirutakse, loobitakse üksteise pihta süüdistusi, aga kasu ei ole sellest midagi - seadused on endiselt samad ja siiani ei tea me, mida tegelikult sisse sööme. 

Olukord on tegelikult suisa nutune. Eestis ei kohusta ükski seadus tootjaid pakendile märkima, kas ning kui palju sisaldab nende toode hüdrogeenitud taimerasvasid. Peab olema vaid märge taimsete rasvade kohta üldiselt.

Selle asemel, et asju uurida ja midagi ette võtta, keerutab meie meedia hoopiski ühe koha peal nagu hullunud rebane - kes ütles, kus ütles, miks ütles ning mida ütles. Ühesõnaga -  teemast ollakse ammu juba valgusaastate kaugusel ja pigem tegeletakse süüdistamiste ning vabanduste otsimise-, kui teema endaga.

Fakt on see, et transrasvad on tervisele kahjulikud ja fakt on see, et neid kasutatakse.
Hüdrogeenitud taimerasvu, ehk transrasvu leiab margariinist, küpsetistest, küpsistest, kartulikrõpsudest, jäätisest, shokolaadist ja paljudest teistest toodetest.

On teada, et transrasvad on kahjulikud südamele, veresoonkonnale, suurendavad eesnäärme ning käärsoole vähi riski, suurendavad teise astme diabeedi ning rasvumisohtu ja soodustavad haigestumist alzheimeri tõppe, tõstavad nn. "halva kolesterooli" (LDL) taset veres ninglisaks sellele vahendavad ka "kasuliku kolesterooli" ehk HDL sisaldust. Ehk siis tegemist on mitmekordselt kahjuliku lisandiga meie toidulaual.
Maailma tervishoiameti soovituse kohaselt ei tohiks transrasvade sisaldus kogu päevasest energiast ületada ühte protsenti.

Tore - eks ma siis vaatan ja jälgin, mida ma söön ja hoian transrasvad oma menüüst eemal !
Hoiaks küll, aga nagu juba eelnevalt märkisin - Eestis ei kohusta ükski seadus tootjaid pakendile märkima, kas ja kui palju see transrasvu sisaldab !


Kui on teada, et transrasvad on niivõrd kahjulikud, siis miks neid endiselt (ja üha rohkem) kasutatakse ?!
Lihtne - see on odav ning kauasäiliv. Ehk siis tegemist on kasumiahnete tootjate "nipiga" teenida veelgi suuremat kasumit, seda paraku meie tervise arvelt !
Nukker on seejuures, et see on Eestis seaduslik ning lubatud tegevus, mida ei kontrolli ei piira keegi ega miski.

Kuidas on teiste riikidega ? 

Taanis on transrasvade kasutamine ja transrasvu sisaldavate toodete müük keelatud juba aastast 2003, 2008 aastal võttis neist eeskuju ka Shveits.
USA-s on seadused osariigiti erinevad, paljudes osariikides on transrasvad täielikult keelatud, teistes on seadusega määratud piirid, kui palju tohib tootes transrasvu olla.
Suurbritannias on alates 2006 aastast transrasvade kasutamise osas vägagi ranged seadused, tootepakendil peab olema nähtavalt ja korrektselt märgitud transrasvade sisaldus ja hulk ning riiklikult tehakse kõik, et transrasvade kasutamist piirata.
Kanadas kehtib alates 2005 aastast nõue, et toote pakend peab sisaldama loetavat ning täpset infot transrasvade sisalduse ja hulga kohta tootes, transrasvade hulk toote kogurasvast ei tohi ületada 5%.
Calgary linnas on transrasvu sisaldavate toodete müük keelatud - see on Kanada esimene samm selles suunas, et transrasvade kasutamine täielikult keelustada.
Austraalia on "transrasvade vaba" juba aasatast 1996 !

Riikide läbilõikes vaadatuna on pigem tüüpiline see, et transrasvade sisaldust üritatakse piirata ning viia võimalikult väikseks, tüüpiliseks lubatud koguseks on mitte rohkem kui 5% toote rasva kogusisaldusest ning enamasti on laiemaks väljavaateks transrasvade kasutamise 100% keelustamine.

Et Eestis on transrasvade kasutamine lubatud ja suisa seadusega reguleerimata, on eelneval info taustal äärmiselt nukker.
Muideks - lisaks transrasvadele, puudub Eestis ühena vähestest riikidest tootjatel kohustus märkida ka seda, kui toote valmistamisel on kasutatud GMO sisaldusega tooraineid !

Ma ei tea, kas artikkel "Esileedi Evelin läheb Kaleviga kommisõtta" on ajakirjaniku väljamõeldis, nagu praegu väidetakse või mitte, igatahes on äärmiselt tänuväärt, et antud teema tõstatati, see on meie kõigi tervise huvides oluline teema.
Eiri paneb mind aga hämmastama Kalevi turundus- ja müügidirektori Monika Heinrandi suhtumine, kes peab tõstatatud teemat rünnakuks nende firmamärgi vastu ja nõuab esileedilt suisa vabandamist !

29.09.2009 ilmunud äriuudiste artiklis, kus Kalevi töötajate nimel on pöördumise kirjutanud juhatuse esimees Mait Nilsen ja ametiühingu usaldusisik Tiiu Märtson jäi mulle silma lause - "Samuti väljendavad nad veendumust, et Kalevi tooted on kvaliteetsed ja vastavad ELi toiduohutuse nõuetele."


Seda lugenud, otsisin ma poest üles esimesed ettejuhtunud Kalevi shokolaadid....


Kalevi shokolaad "Mesikäpp" - sisaldab taimseid rasvu
Kalevi shokolaad "Tallinn" - sisaldab taimseid rasvu
Kalevi "Tume shokolaad vaarikatega" - sisaldab taimseid rasvu
Kõrval Laima shokolaadid - taimseid rasvu ei ole. 


ASi Kalev Chocolate Factory turundus- ja müügidirektor Monika Heinranna sõnul on transrasvade osa Kalevi kommide koostises keskmiselt vaid 0,1 grammi, mõnes koguni 0,02 grammi. Võibolla tõesti, aga kuidas saan ma selles kindel olla, kui puudub kohustus seda pakendil märkida ?
Mina lähtun vaid infost - sisaldab taimseid rasvu...

Aastal 2007 testis Tarbijakitse erinevaid Eesti kohukesi ning neist vaid kolm ei sisaldanud hüdrogeenitud taimerasvu  -  AS-i Kohuke glasuurkohukesed, AS-i Maag Piimatööstus Jänksi glasuurkohukesed ning MuMa glasuurkohukesed. Ka lätlaste Karumsi kohukesed on taimsetest rasvadest vabad...
Tarbijakaitse tegi seetõttu kõigile tootjatele ettekijutuse, mis kohustas neid oma toote nimetusele märkima taimsete rasvade sisalduse.

Tsiteerin: Ostjate eksitamise vältimiseks kohustati ettevõtjaid muutma oma toote nimetust selliselt, et taimse rasva lisandiga kohukese nimetuses sisalduks sõnaühend “taimse rasvaga”. 

Ettekirjutus on nagu olemas, kas seda ka täidetakse ? Ning miks ei le sarnast ettekirjutus teiste toodete suhtes (näiteks eelpool näitena toodud Kalevi shokolaadidel ?)

Lohutuseks vaid niipalju. et Eestis on teatud nimetusega toodetesse osaliselt hüdrogeenitud taimerasva lisamine keelatud. Nii ei tohi plombiir ja koorejäätis sisaldada taimseid rasvu, küll aga jäätis. Ka kohukese kohupiimamassis ei tohi kasutada taimerasva, küll aga glasuuris.

Kahjuks ei pööra tarbija sellele sageli tähelepanu. Kuna kohukesed on põhiliselt laste toit, on igasugused  kohukest meenutavad desserdid eriti "kurjast".

Igatahes - USA-s hakati taimsete rasvade sisalduts piirama kodanikualgatuse tulemusena, seda peaks tegema ka Eestis. 

Ootan siia infot ja vihjeid kõikide Eesti toodete kohta, mille pakendil on koostisinfos "taimne rasv". Luubid kaasa sest nii oluline info peidetakse meie pakenditele suisa kirbukirjas :-)

Lõppu jätan siia mõtisklemiseks Evelin Ilvese sõnad antud teema kohta, millega nõustun 100% :

«Tervemad inimesed ja tervem Eesti on meie kõigi huvides. Seepärast pole alati ka kõige õigem kaitsta end väitega, kus Euroopa Liidu direktiivid otsesõnu mõne aine kasutamist ei keela ning selle kasutamise avalikustamist ei nõua. Eesti võiks nii mõneski valdkonnas olla teenäitaja, eriti rahva tervise küsimuses. Kui mitte muul põhjusel, siis seetõttu, et meid on nii vähe,»


No comments: