19 October 2010

Probiootikum - kasulik bakter või kaval ja kahjulik reklaamitrikk !?

See teema saab olema järjekordne "arenev ja täienev postitus", kuhu huvilis(t)el tasub vahest tagasi kiigata. Plaanis on küsida arvamusi ja poolt/vastuväiteid nii Eesti kui muu maailma asjatundjatelt ja ka tootjatelt.
Kõik see võtab paraku aega, seniks lugemiseks ja kaasamõtlemiseks veidi "taustainfot":

Prantsuse mikrobioloogi ja tunnustatud teadlase Didier Raoulti poolt  teadusajakirjas "Nature" avaldatud ja laialdast vastukaja pälvinud artikli "Probiotics and obesity" tulemusena läbi viidud uuringud näitasid, et  
probiootikumid, mida näiteks Danone (Actimel, Activia, mitmed beebitoidud jne) lisab erinevatesse jogurtitesse, ja mis selle firma reklaamväidete kohaselt peaksid tugevdama meie immuunsüsteemi kaitsemehhanisme, mängivad tegelikult suurt rolli laste ülekaalulises.

Uuringute käigus selgus, et tegemist on samade bakteritega, mida näiteks tööstuslikes sea- ja kanakasvandustes kasuttakse kasvuaktivaatoritena, et lihaloomad kiiremini kasvaksid ning kaalus juurde võtaksid. 

2009. a. alguses hakkasid mitmed Prantsusmaa teadlased uurima ülekaaluliste ja normaalkaalus inimeste soolestiku mikrofloorat ja avastasid, et nende soolestikus olid ülekaalus just needsamad probiootikumid, mida kasutatakse  nn tervisejogurtites.
 
Didier Raoult küsib oma artiklis: "Miks lubatakse inimeste toidus kasutada samu kasvustimulaatoreid, mida lihaloomade kasvandustes, ilma et teataks, milline on nende toime näiteks laste organismile?" 

Uuringute tulemusena on Danon sunnitud enamustes Eurooap riikides lõpetama ligi 15 aastat kestnud, kuid teadlaste väitel ohtliku ning eksitava reklaamikampaania... 


12 comments:

My said...

Käisin just laupäeval kuulamas Yves Delatte seminari, mis käsitles piimhappebaktereid. Soovitan tõsiselt enne sügavate järelduste tegemist teemat rohkem uurida (peale seminari ei ole ma ülekaalulisuse ja piimhappebakterite omavahelise seostamisega absoluutselt nõus....mis muidugi ei tähenda aga seda, et ma kõik Danones leiduvad ained heaks kiidaks...see on hoopis eraldi teema). Mitmeid artikleid leiab Delatte uurimuste ja seisukohtade kohta www.biolatte.ee aadressilt.

My said...

Üks suhteliselt lihtsasti mõistetav nägemus probiootikumidest on ka siin: http://sites.google.com/site/refleksoloogjanne/jas%C3%B5bradikkaaitavad...

Tommy said...

My - tänud arvamast. Minu suhtumine asjadesse on siiski see, et kui on 50:50 võimalus, et asi ei ole ohtu, tasub pigem arvestada võimausega, et see ei ole ohutu. Aga lõppkokkuvõttes on ju kõik igaühe enese valik :-)

Tommy said...

Ehk siis iga asja puhul tasub (tasuks) kaaluda poolt ja vastu (pros & cons) ja alles siis teha otsus.

Probiootikumide kohta on praeguste uurimuste tulemuse võimalik kasutada "pros" kohalt sõnu "might" "may" ja "in some cases" ja "cons" kohapeal "they cause", "can cause", ehk siis pigem kisub sinna "cons" poole.
Allergiate, astma ja ekseemide kohalt ei ole suudetud siiani tõestada, et probiootikumid ei ole nendega seotud ! Ehks siis pigem suhtuda, et seos on. Teadlaste üleõldine suhtumine probiootikumidesse on - lastele ei soovita

Tommy said...

While there is a lot of enthusiasm about probiotics being a "natural cure," there is not enough data to conclusively say that they are safe and help autoimmune disease or human health.

When recommending something like a probiotic to a patient, the pediatrician needs to be aware of what research has been done and tell the patient, "buyer beware."

Before taking probiotics, you should learn

* Which probiotics have been formally studied in patients ? (there are 400 different probiotics)

* Are the bacteria inside the bottle live and active?
What is the quality control used in manufacturing the products?

* What is the optimal dose?

* Which probiotic should be used to treat a specific condition of a disease?

My said...

Muide - Soomes pidavat kõigile keisrilõikega sündinud lastele haiglas antama piimhappebaktereid (mis on ka ju üks probiootikum). Kas see on tõsi, ei ole kontrollinud.

Tommy said...

kustutasin omma eelmise kommentaari kuna avastasin, et olin ise eksinud. Jah, Lactobacillus probiootikum, aga...
Probiootikume on üle 400 erineva. Didier Raoult toob oma artiklis välja fakti, et mitte kõik neist ei ole ohutud. Just seetõttu eristab ta piimhappebakterid ja "jogurtibakterid" teistest probiootikumidest ja räägib neist erladi ning ei pane neid ühise nimetuse alla.
Antud asja iva seisneb selles, et jogurtitest kasutatakse ka muid probiootikume peale Lactobacilluse, inimesed aga ei oska neid eristada ja arvavad, et kui on probiootikum, siis on hea. Selgub, et ei ole. Danne näitels kasutas samu probiootikume, mis on mõledud kasvuhormoonidena ja mida lastele seetõttu ei tohiks anda.
Ehk siis probiootikumil ja probiootikumil on vahe...

Unknown said...

Milliseid probiootikume kasutataks loomade kasvuhormoonidena? -et teaks vältida.

Annekas said...

Mind isikilkult ajavad sellised postitused, nagu ülevalpool tehtud on, kurjaks. Loete ühte-kahte populaarteadusliku artikklit ja kohe on kõik hirmus targad. Kui tahate probiootikumide osas tõepoolest targemaks saada lugege väheke tõelist teaduskirjandust ja tutvuge väheke toidu mikrobioloogiaga! Artikleid leiab näiteks http://www.journalofdairyscience.org pannes otsingumootorisse sõna "probiotics" või "lactic acid bacteria".
Ehk saate siis teada, et kõik piimhappebakterid ei ole probiootikumid ja milleks millised bakterid üldse head ja vajalikud on. Head enda harimist!

Pamela said...

Annekas siis võiks harida end samal ajal siinsete selgitustega. Konkreetselt on ju öeldud, et probiootikume on niivõrd palju ja erinevaid, kuid üks liik, mis pole inimesele hea, sisaldub Danone toodetes. Keegi pole siin ju väitnud, et KÕIK probiootikumid ja piimhappebakterid on halvad.

Tommy said...

Annekas, ei ole põhjust kurjustamiseks. Ma ei ole kusagil väitnud, et probiootikumid on halvad, ka ei ole toiduainetekeemia mulle päris võõrasteema. Lugenud olen vast rohkem kui paari uurimust :-) Tänud soovitamast...

See selleks. Loe nüüd rahulikult ja ilma eelarvamuseta see tekst uuesti läbi ! Asja sisu seisneb selles,et ka probiottikumide peale ei tasu suure hurraaga tormi joosta, sest ka sellel medalil on kaks külge. Ehk siis - teps mitte kõik probiootikumid ei ole head ning kasulikud.

Head eneseharimist ka SInule sel teema.

Tommy said...

Annekas, veel. Kui oled end probiottikumide osas nii hästi harinud, peaksid ju teadma ka uuemate uurimuste tulemusi, mitte viad neid, mis asjae takka kiidavad.

New research indicates that many probiotics are ineffective and some may even cause harm. Now scientists say we should switch to prebiotics.

Ma arvan, et sellest on räägitud juba viimased 2-3 aastat ja üha uued ning uued uurimused kinnitavad, et mitte kõik probiootikumid ei ole kasulikud ning/või ohutud.