09 September 2009

Ökosõbralikud mobiiltelefonid

Ka mobiilitootjad mõtlevad sellele, kuidas oma tooteid luues keskkonda vähem reostada. Kas neid keskkonnasõbralikke telefone kas Eestis saada on , ei oska ma ütelda. Kes teab, andku märku.

1. Sharp SH002 Solar

See veekindel telefon kasutab laadimiseks esipaneelil asuvat päikesepaneeli. 30 minutit laadimist annab 140 minutit ooterezhiimi ja 2 minutit kõneaeg, 90 minutit laadimist päikesepaneeliga, annab ooteajaks 560 minutit ja rääkida saad 9 minutit. Tundub vähe ? See kõik kehtib loomulikult siis, kui peale laadimist telefoniga rääkida kohas, kus valgust ei ole. Valguse või päikese käes rääkides toimub laadimine ka sel ajal, kui Sina helistad.



2. LG Solar
LG uue mõttemalli "Life´s Good when its Green" esimene võsuke on valmis.
Telefoni tagaküljele asuv päikesepaneel lubab 10 minutise laadimisega rääkida tervelt 10 minutit !
Mida kauem telefon päikese käes seisab, seda kauem saad rääkida. Telefon jõuab ostjani keskkonnasõbralikus pakendis, mis on valmistatud vaid ümbertöödeldud vanapaberist. Aastaks 2010 loodab LG telefoni tootmisprotsessist eemaldada ka mitmete kemikaalide nagu broom, kloor, polüvinüülkloriid, jne kasutamise.
Telefonile saab lisaseadmena osta ka bluetooth autokomplekti, mille hulka kuulub autoaknale kinnituv päikesepaneel. Nii saad telefoni laadida ka autoga sõites.



3. Samsung Blue Earth
Samsungi ökotelefoni korpus on valmistatud ümbertöödeldud plastpudelitest. Telefoni müüakse taaskasutusse toodud paberist pakendis. Sarnaselt Sharpi ja LG telefoniga, on ka Samsungil laadimiseks päikesepaneel, kuna telefon ei ole veel müügile jõudnud, puudub info laadimis ning kõneaja kohta. Samsung ise lubab, et päikesepaneel annab piisavalt energiat, et saaksid rääkida igal ajal ning igal pool.
Erinevalt kahest eelkirjeldatud telefonist, on Samsung Blue Earth varustatud puuteekraaniga.
Vahva lisana on telefonisse ehitatud sammulugeja, mis näitab, mitu sammu oled sa päeva jooksul teinud ning mitu puud oled sa seeläbi päästnud, et ot sustasid autosõidu asemel jalgsi liikuda. Telefon jõuab müügile 2009 aasta teises pooles, loodame, et kunagi ka Eestisse.


4. ZTE The Coral-200
Seda päikesega laetavat mobiiltelefoni eristab teistest kaaslastest üks oluline asi - hind. Veidi alla 500 EEK maksev telefon baseerub Hollandi tehnoloogial ning loodi algselt hoopiski inimestele, kes elavad piirkondades, kus tavalise elektrienergiaga on probleeme. Üks tund laadimist annab ca 15 minutit kõneaega, mida ei ole küll palju, kuid arvestades telefoni hinda on tegemist siiski väärt ettevõtmisega. ZTE teeb praegu koostööd mobiilioperaatoiga Digicel, kes arendab mobiilivõrku arengumaades ning tegeleb päikeseenergial töötavate laadiajtega.



5. Motorola ReNew W233
Motorola sisenes ökosõbralike mobiiltelefonide turule maailma esimese süsinikuvaba telefoniga näidates, et hoolib ka sellest, mis saab nende tootest peale tema eluea lõppu. W233 korpus on valmistatud 100% taaskasutatavatest materjalidest ning isegi kasutusjuhend on trükitud ümbertöödeldud vanapaberile, kasutades keskkonnasõbralikku sojatinti. Karbis on ka eelmakstud ümbrik, mille sees saad telefoni vajadusel tasuta ümbertöötlusesse saata. Telefoni ooteaeg on ca 500 tundi, kõneajaks lubatakse kuni 9 tundi, mp3 mängija jaoks saad telefonile lisada kuni 2GB mälukaardi.


6. Sony Ericsson C901 ja Naite
Maailma üks populaarseim mobiilitootja - Sony Ericsson - on ökotelefonide turul suisa kahe mudeliga.
Nii C901 cyberhsot kui ka Naite on pakendatud minimalistlikusse ümbertöödeldud materjalidest pakendisse, mille juures materjalikasutus on viidud minimaalseks. Telefonidel on kaasas energiasäästlikud laadijad, mis tarbivad tavalistest laadijatest kuni 67% vähem energiat ning 100% taaskasutatavatest materjalidest valmistatud kõrvaklapid. Ka telefonide valmistamisel on kasutatud peamiselt ümbertöödeldavaid materjale, kasutusjuhend tuleb kaasa aga hoopiski elektroonilisel kujul, salvestatuna telefoni mällu.





Kasutatud materjal "Infoniac" ja tootjate kodulehed.

No comments: