14 September 2009

Soome ajalehe Aamulehti suur lambitest (kokkuvõtlik ülevaade)

Soomlaste "Aamulehti" on koostöös "Messi Sähkö Oy´ga"  võtnud nõuks korraldada testi, milles osaleb ühtekokku 10  lampi.



Kaks neist on 60W hõõglambid, ülejäänud kaheksa väidetavalt sama tugevat valgust andvad 11W kompaktluminofoorid, ehk säästulambid. Kõik kümme lampi on ostetud erinevatest kauplustest ning valik on tehtud juhuslikult.
Lampide margid, tootjad ning hinnad avaldatakse ajapikku testi käigus.

Vastavalt pakendil leiduvale infole on hõõglampide elueaks lubatud 1000 tundi ning säästulampidel (sõltuvalt tootjast ja margist) 6000 - 15 000 tundi.

Lambid põlevad võrdsetes tingimustes ning saavad elektrit samast allikast, ehk siis juhuslik voolukõikumine mõjutaks sarnaselt kõiki testis osalevaid lampe. Lambid on tööle pandud kolmetunniste tsüklitena -  2h 45min põlemist, 15 minutit "puhkeaega". Kokku teeb see ööpäevas 22 tundi põlemist ning 8 sisse ja välja lülitust.

Kõikide lampide valgustugevust mõõdetakse regulaarselt.
Test kestab, kuni viimane lamp oma töö lõpetab.

Kokkuvõtlik ülevaade katse praegusest käigust:

Katse alguses mõõdeti kõikide lampide valgustugevus. Mõõtmised sooritatakse luxmeetriga, mis asetseb 30*55 cm peegeldumisvastase kattega valguskindlas mõõtekastis.


Esmase mõõtmise tulemused :


Hõõglamp 1  :  186 lux
Hõõglamp 2  :  183 lux
Säästulamp 1 : 185 lux
Säästulamp 2 : 184,5 lux
Säästulamp 3 : 184,4 lux
Säästulamp 4 : 184 lux
Säästulamp 5 : 184 lux
Säästulamp 6 : 183,7 lux
Säästulamp 7 : 184 lux
Säästulamp 8 : 183,4 lux

Esimene valgustugevuse kordusmõõtmine sooritati 108 tundi peale katse algust. 
Nagu arvata võis, oli mõlema hõõglambi valgustugevus sama.
Üllatusena selgus, et kõikide säästulampide valgustugevus oli paranenud ca 1 lux võrra !

"Messi Sähkö Oy" tegevjuht põhjendas seda sellega, et kõik kompaktluminofoorid, ehk säästulambid,  vajavad peale kasutusele võtmist stabiliseerumis või nii ütelda "sissetöötamisaega". 
Ametlikes ning teaduslikes katsetes mõõdetakse luminofoorvalgustite valgustugevust alles peale vähemalt 100 tunnist töötamist. 
Otse pakist võetud luminofoori valgusjõud ei ole ametlikult võttes mingi näitaja, siiski peab see vastama nõuetele ning ei tohi pakendil toodud näitudest oluliselt erineda.

* Esimene testlampidest lõpetas oma töö, kui katse algusest oli möödas 859,5 tundi. Nagu arvata võis, oli tegemist hõõglambiga. Esimeseks "loobujaks" selgus olevat Philips Softone 60W hõõglamp. 
Tootja poolt lubatud 1000 töötunnist jäi puudu tervelt 140,5 tundi.
Lamp oli ostetud 1.20 EUR eest Kaleva "Prismast"

* 1180 tundi peale katse algust lõpetas põlemise ka teine hõõglamp - Osram  Soft White.

* 1315 tundi peale katse algust mõõdeti taas lampide valgustugevust. Selgus, et kõikide säästulampide valgustugevus on paranenud veel 1-2 lux võrra !

* 2816 tundi peale katse algus lõpetas töö esimene säästluamp. Nii nagu eeldati, oli selleks testi kõige odavam, kõigest 2,95 EUR eest kauplusest Hong-Kong ostetud  Wirta säästulamp. Tegemist oli ainsa "säästulambiga", mis vastas energiamärgisel kõigest klass B näitudele.

* 4134 tundi peale katse algust. Kõik ülejäänud säästulambid põlevad kenasti. Lamp number kahel süttis peale viimast sisse-välja lülitust esialgu vaid üks toru, teise süttimine võttis kauem aega. Lamp number 8 nätab kõige halvemaid tulemusi - lambi sisepind on tumenenud, täisvalguse saavutamine võtab aega ligi 3 minutit, käivitusvalguse ja täsivalguse vahe on liialt suur. Lampi lähedalt vaadates võib märgata üksikuid roosakaid jooni. Ilmselt on tegemist testi järgmise "kustujaga"

Mõõtmistulemused näitavad, et kõikide korralikult töötavate lampide valgustugevus on veelgi paranenud. Ilmselt on lambid saavutanud nüüdseks oma täieliku stabiilsuse nii valgustugevuses kui ka värvuses.

Katses osalevate lampide senised valgusmõõtmise tulemused, klikka et vaadata !

.... jätkub niipea, kui saabuvad uued tulemused
Info eest tänud Markku´le ja Aamulehti´le.






 

No comments: