07 September 2009

Testime säästupirne

See siin on sissekanne, mis hakkab ajas tasapisi uuenema ning täienema, seega soovitan aeg-ajalt siia uuesti tagasi tulla.
Nagu pealkirigi ütleb, hakkan testima erinevaid "säästupirne", ehk kompaktluminofoore, seda peamiselt sellest vaatevinklist, kas nad vastavad lubatud valgusele ning kas tegemist on uuemat või vanemat tüüpi lambiga.
Kuna teen seda (vähemasti esialgu) vaid oma "kulu ning kirjadega", ei ole täienemine just väga kiire, ehk saan paar pirni igal kuul testimiseks osta.

Veidi ka täpsustusi -
* Eestis on seadusega kohustuslik kõikidel kodukasutuseks mõeldud lampidel järgev tähistus : energiamärgis, lambi energiatarve/võimsus vattides (W), valgusvoo tugevus luumenites (lm), garanteeritud keskmine tööiga tundides (h), kompaktluminofooride puhul valguse värvus kelvinites (K). Ilma antud infota lampide müük on Eestis keelatud.
* minu mõte on kontrollida, kas säästulambid vastavad lubatule või mitte. Omast kogemusest tean, et on väga häid säästulampe, samas on suurel hulgal müügil ka tõsiseid saatalampe, mille müük tuleks lõpetada. Kui pakendil on info, et antud säästulambi valgusvoog on 650 lm, peaks see ka nii olema (lubatud on minimaalne kõikumine). Kui näitaja on lubatust oluliselt madalam, on tegemist tarbija eksitamisega ning sellised lambid tuleb müügilt eemaldada. Tean, et selliseid teste on tehtud mujal riikides müügil olevate säästulampidega (ise olen lugenud USA ning Inglismaa omi) , USA-s korjati müügilt ligi 14% säästulampidest, sest need ei vastanud nõudele - 1W energiatarbimise juures peab lambi valgusvoog olema mitte väiksem kui 60 lm.

* Hetkel testin lampe 100% inimliust faktorist lähtuvalt, ehk siis - ma ei kasuta mingit mõõteaparatuuri vaid hindan valguse ning värvi kvaliteeti lähtudes sellest, kuidas see inimsilmale paistab. Võibolla ongi see kõige parem ersioon testimiseks, sest vaatamata sellele, mida ütleb msin, on siiski oluline see, mida inimne ise näeb ja tajub.

Igasugune abi on alati teretulnud. Ühendust
võtta tommy@paabel.ee

***

* Esimene katsejänes kuulub kahjuks kohe ka rubriiki "kindasti ei soovita",
Tegemist on paljudes kauplustes ning marketites müügil olev odav säästupirnide seeria "e-lite".

Testitud lamp:
* tüüp
- globe, 11W, soe valge.
* Hind - sõltuvalt kohast ca 45 EEK,
* Pakendiinfo kohaselt peaks see lamp vastama 55W hõõglambile.



Silma järgi hinnates on valgustemperatuur oluliselt väiksem, kui lubatud 2700K, sest valgus tundub pigem roosakas.
Kahjuks puudub pakendil igasugubne info tootja ning tootjamaa kohta, lampidetootjaga "E-Lite tech" ei ole neil midagi pistmist, logo on kavalal kombel disainitu "E-lite Computers" logoga sarnaseks.

Tegemist on tüüpilise "kaks lampi ühes pakis" odavate saastapirnidega, mille valgus on nõrk ja tuhm ning mis vajavad täisvalguse saavutamiseks ca 3-4 minutit soojenemist.
Ehk siis - tegemist on vanemat tüüpi lampidega.

Pakendil on olemas energiamärgis, kuid puudub kohustuslik info valgusjõu kohta luumenites. Elueaks lubatakse 6000 tundi. Võimsuseks üteldakse 11W ning valguse temperatuuriks 2700K (ehk siis soe valge).


***

Uueks katsealuseks on Pärnu Co-Marketist ostetud 11W Samsung Pleomax Prime. Selle  pigem odavasse hinnaklassi kuuluva säästulambi (58 EEK), näol on tegemist täiesti tavalise hõõglambi kujuga lambiga, mille keskmiseks elueaks lubatakse 8000 tundi ning valgustugevuseks 531 luumenit,mis pakendi info kohaselt peaks vastama 55W hõõglambile.
Ma ei saa siinkohal märkimata jätta, et kuigi Pleomax tootesarjas on kõikide valgustugevuste ning lambikujude juures olemas nii "Day Light", "Warm white" kui ka "Cool white" ning lisaks ka kõikidel lampidel nii tavaline kui peenike sokkel, oli Co-Marketis, nagu meie poodidesle tüüpiline, müügil vaid "Warm White" lambid.
Minu arvates peaks olema kohustuslik, et müügil oleks vähemasti iga võimsuse kõik soojustüübid, tegin selles osas Co-Marketile ka märkuse. Nüüd peaksid veel inimesed ise tekitama nõudluse, ehk küsima teisi lampe.

Tagasi lambi juurde. Ehkki tegemist oli sooja valgusega ning 55W hõõglambile vastava säästulambiga, oli tulemus mind üllatav. Lamp soojeneb ruttu, saavutab normaalse valguse ca 30 sekundiga ning maksimumvalguse umbes 1,5 minutiga. Valgus on ühtlane (ei värele), värvus on puhas ja valgusjõud hea.  Võrreldes teiste sooja valgusega lampidega, on selle lambi valgus isegi pigem neutraalne. Lubatud on  55W hõõglambi valgus - silmaga hinnaes on valgus tõepoolest veidi nõrgem, kui 60W hõõglamp, samas tunduvalt eredam, kui 40W hõõglamp. Minu elutoa laes olevast ühest  lambist on küllalt, et toas oleks mõnus ning piisav valgus, seda isegi lugemiseks. 60W hõõglambiga on valgust veidi rohkem, samas - lubatud ongi 55W ning ma ei tunne, et vajaksin elutoas tugevamat valgust. Kahju, et Co-Market müüb seda tooteseeriat niivõrd poolikuna, hea meelega tahaks testida ka neutraalset Day Light lampi.



KINDLASTI JULGEN SOOVITADA !

2 comments:

Drengmand said...

Mujal Euroopas on selliseid teste tehtud päris mitmeid ja ka võrdlusi välja toodud. Nukker, et Eestis peab selline asi ikka kodanikualgatusel toimuma. Jõudu Sulle.

Tean omalt poolt ütelda, et parimateks kompaktluminofooride tootjateks loetakse

Earthmate, Litetronics, Sylvania, Feit, MaxLite ja Philips. Eestis olen neis tvaid Philipsit müügil näinud.

MaxLite omad on saanud kõikides testides maksimumtulemused, seda nii valgusjõu, värvuse kui vastupidavuse osas.

Philipsi omadest on parimad Marathon seeria lambid.

Osrami omasid loetakse üldiselt kehvapoolseteks, need said 10 punktist mitte üle 8.

Kõige enam paneb mind aga imestama Eesti komapktluminofooride hind !
Ma saan täiesti aru, miks inimesed kurdavad. Päris poole kallima djus tei ole, aga tubli kolmandiku küll. See hind, millega Eestis müüakse väga kahtlaseid lampe oleks näiteks Taanis piisav korraliku lambi ostmiseks

KP said...

Meie kodus on Sylvania toodang kasutuses. Kasutuses on olnud vaid ca 6 kuud, seega on vara üldistusi teha, kuid FastStart tehnoloogia tõepoolest töötab - süttivad hetkega (täieliku heleduse saavutamine siiski veidi aega võtab) ja valgus on meeldivalt soe.

Ootan huviga, kaua vastu peavad.