18 September 2009

Solar forest - päikesemets elektriautodele

Et üha rohkem inimesi saab aru keskkonnahoiu tähtsusest on loomulik ka see, et elektriautode arv erinevate riikide teedel üha kasvab.
Esialgu võib elektriauto tunduda küll rõõmsa ning "rohelise" sõiduvahendina, siis aga ollakse fakti ees, et autot on vaja laadida ning seistakse silmitsi uue probleemiga - elektritootmine saastab keskkonda.

Kui hakata uurima auto laadimiseks vajaliku elektrienergia tootmisega kaasnevat keskkonnasaastust peab kurvastusega tõdema, et nii mõneski riigis (nagu näiteks Eesti) ei pruugi elektriauto olla üldsegi keskkonnasäästlik. Kuigi sõidu ajal on CO2 emissioon NULL, võib sõltuvalt autost ja mudelist mõnigi elektriauto saastada laadimise näol keskkonda isegi rohkem, kui ökonoomne kesklassi pereauto.

Õnnelikud on need, kes elavad keskkonnast hoolivas ning tulevikku suunatud mõtlemisega riigis nagu näiteks Island või Taani, kus suurem osa elektrienergiast toodetakse "rohelistest" ning taastuvatest energiaallikatest, peamiselt fossilkütusest elektrit tootvates riikides jääb üle vaid nukralt ohata.

Või kas on ikka nii ?!

Dynamic City Foundationi eesistuja Neville Marse (Inglismaa) tuli välja ideega luua elektriautode laadimiseks nn. "päikesemetsad" või "pargid". Iga selles pargis asuv "puu" on varustatud fotoelementidega ning puu allosas on pistikud autode keskkonnasõbralikuks laadimiseks.







6 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/07/kuidas-saab-elektrit-tasuta.html

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/07/kuis-taastada-eesti-kula-ehk-mida.html

Tommy said...

Sinu mõtted ja väited on täiesti õiged. Olen seda juba kunagi Sinu käest küsinud, paraku ei ole vastust saanud. Seeg auuesti - kas Sa oled ise mõne sellise valmis ehitanud ? On Sul kogemusi, palju selline asi Eesti tingimustes maksma läheb, kui kättesaadavad on vajalikud detailid ning kuipalju tuleb selline "isetegemine" odavam näiteks valmistuulikust (ca 50000 saab praegu väga korraliku kätte). Ehk siis - kas ainult jagad infot, või oled ka reaalselt seda kasulikku infot rakendanud.
PS ! Meie talule, kui see valmis saab, on üplaanis samuti "oma elekter" paigaldada...

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Ma vast kirjutasin,et elan iirimaal ja eesti materjalide hindu ei tea:)))
Mind paneb imestama,et sina kallis Tommy kes sa kirjutad sellised pikad tekstid tarka juttu pole süvenenud www.scoraigwind.com ???:)))
Saad oma küsimustele vastused sealt.

Mina võin öelda,et see sõltub kui palju ise viitsid teha.
Sõltub sellest kas teed ise magnetid või muretsed need vanast auto genekast,kas ostad traadid või saad kusagilt.
Põhimiselt kaks kulutust tuleb teha,muretseda magnetid ja vaskkaabel.Ma ei tea mis hinnaga sa saad kätte magnetid ja vaskkaabli.
Ülejäänud materjali mis kulub labade ja postide peale saad ju metsast või kes teab kust sa puitu saad.
Muidugi see inverter tuleb osta ja akud ka need kuradid vast on kallid.


No räägi palun, mida saab selle 50 000 eest? Kui võimsa tuuliku ja mida kõike veel?

Tommy said...

www.scoraigwind.com olen süvenenud küll ja veel teistessegi Sinu poolt soovitatud lehekülgedesse. Küsimus on lihtsalt selles, kas, kuidas ja millise hinnaga on neid vajalikke detaile võimalik kätte saada Eestis. See on susia hämmastav, kui elemetaarseid asju ei pruugi Eestist saada, sest "puudub nõudlus". Netiavarustest tellides põrkad aga sageli infole "shipping worldwide, except Baltic States..."

Lisaks veel "Eesti tolli eripära", mis võib kinni pidada kõige absurdsemaid asju. Minu töökaaslase laps tellis netist endale "Lego Spy Camera" ja usu või mitte - Eesti tollist seda läbi ei lubatud. Mitu nädalat hoiti kinni ja uuriti ning puuriti, et ikka mis paganama "spioonivärk" see on ja viiamks otsustati, et seda ei saa ikka läbi lubada !

Selles mõttes oleks väga huvitav selline asi Eestis ette võtta. Eks ma ühel päeval võtangi, kui talu valmis saab.

Mujal maailmas on igasugused "minituuleturbiinid" või siis "ehita ise" tuulikud ne täiesti kättesaadavad ja tavapärane, Eestis ei ole neid vist paraku kusagilt saada...

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Tommy,sa rääkisid,et 50 000 eest saab valmis tuuliku.Kui võimsa tuuliku saab sellise hinna eest ja kas selles hinnas on inverter ja akud,paigaldamine jms.?

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Ehitame tuulegeneraatori! http://forum.automoto.ee/showthread.php?tid=21833