15 August 2009

Lastetooted

Nii kurb, kui see ka ei ole, leiab säiltus- ja värvaineid ning muud keemiat hulgaliselt ka lastele ja beebidele mõeldud toodetes.

Kurb fakt on see, et enamus tuntud ning laialtlevinud ühekordsetest mähkmetest on valmistatud nafta- ning muudest jääkidest, mis muude asjade tootmiseks enam ei sobi ! Lisaks on suurem osa ühekordseid mähkmeid kloriidiga pleegitatud (valgendatud), et anda neile "kaubanduslik välimus". Vähe sellest, et sellised mähkmed on kahjulikud lapse nahale ja tervisele, on need ohtlikud ka keskkonnale.

Prügimäele sattudes lagunevad ühekorsed mähkmed ligi
500 aastat. Lisaks satub nende kaudu keskkonda ja põhjavette hulgaliselt haigusi tekitavaid mikroobe ning baktereid, mis viimaks pinna- ja põhjavee ning loomade kaudu võivad jõuda lõuks inimeste toidulauale.

Eestis läheb igal aastal prügimäele
ca 60 miljonit mähet, ehk umbes 600 kg mähkmeid iga beebi kohta. Ühekordsete "pampers" mähkmetega kulutad ligi viis korda rohkem raha, kui pestavate mähkmetega. Lapsega pere prügist moodustavad ühekordsed mähked ligi 75%.

Ühe lapse pabermähkmete tootmiseks vajaliku tselluloosi saamiseks tuleb maha võtta 4 keskmist puud.

Parimaks alternatiiviks on
korduvkasutatavad riidemähkmed. Meie pere on 100% nende pooldaja ning propageerija ning kirjutan neist siis hiljem.

Loomulikult ei ole alati võimalik korduvkasutatavaid mähkemid kasutada (näiteks külas või reisil olles). Siis tulevad appi looduses lagunevad ning naturaalsetest materjalidest ja pleegitamata
"ökomähkmed" nagu Moltex või Wiona, mida võib osta enamustest ökopoodidest, aga ka juba paljduest beebipoodidest.
Ökomähkmete kohta võid täpsemalt lugeda näiteks Lapsuliblika blogist

Moltex Öko mähkmed on valmistatud 50% ulatuses taastuvast toorainest.
Imavusgeelist on biolagunev 20%. Mähe on tavakompostis 50% ulatuses kõdunev. Ülejäänu on looduslikult neutraalne.

Vihmaussikompostis kõduneb Moltex Öko täielikult keskmiselt 8 nädala jooksul. Moltex Öko mähkmete pakend on valmistatud maisitärklisest ja on 100% komposteeruv. Seda saab kasutada ka biojäätmete- või tavalise prügikotina.

Moltexi mähkmed ei ole klooriga valgendatud nagu tavalised mähkmed, kaitsekile on 100% looduslik ja bioloogiliselt lagunev, mähkmes asuv tselluloos pärineb 100% taastuvast põllundusest, Moltexid ei sisalda lateksit, mis paljudel lastel tekitab nahalöövet, punetust, allergiat.

***

Erinevad testid on näidanud,et tuntud J&J firma beebishampoonid sisaldavad vähkitekitavaid (vähiriski suurendavaid) aineid.

Johnsoni lasteshampoon on üks 12 tootest, mis lisati 12.03.2009 väihiriskiga kosmeetikatoodete nimestikku, kuna see sisaldab kantserogeeni ning neurotiksiinina tuntud formaldehüüdi (HCHO) ning orgaanilist ühendit nimega 1,4-dioksütsükloheksaan.

Päris mitmed suuremad kaupluseketid erinevates riikides on seetõttu Johnsons´i beebishampoonid oma tootenimekirjast eemaldanud.

No comments: