30 August 2009

Segased lood säästmisega, ehk äraspidine säästupirn

Tundub, et kurikuulus "säästupirn" on viimastel päevadel saanud suisa superstaariks - nii palju on sellest meedias juttu.
Seda sissekannet ajendas mind tegema Õhtulehes ilmunud arvamusartikkel "Kallis sääst" ja selle loo kommentaaridest läbi käinud mõttekäik.

Kuigi energiaõgardist hõõglampide keelustamisega tegeletakse terves maailmas, kaasa arvatud USA, kirutakse artiklis ikka Euroopa Liitu ja tema rumalaid otsuseid, mis on nii tüüpiline meie meedias ilmunud artiklitele säästupirni kohta. Ometigi sai hõõglampide keelustamine alguse hoopiski Kuubast, kellest seejärel võttis eeskuju Austraalia ning umbes samal ajal ka USA/California.

Mida me siis säästame ning mis on hõõglampide keelustamise tegelik mõte ja sisu.
Tundub, et väga suur osa inimestest ei saa sellest siiani aru, seetõttu ka kummalised artiklid stiilis "Kallis sääst".
Ilmselt lisab omalt poolt segadust ka eesti keelene sõna "säästu..." ja selle tähendus ning see, et kõik kompaktluminofoorlambid meil kohe hellitavalt "säästulambiks" ristiti.

Esiteks tuleks selgeks teha see, et jutt ei käi mitte hõõglampide keelamisest ja "säästupirnide" pealesurumisest vaid ENERGIAKULUKATE LAMPIDE väljavahetamisest ENERGISÄÄSTLIKE LAMPIDE vastu ning energia, mitte inimese rahakoti säästmisest !

Fakt on see, et kuigi kompaktluminofoorlambid tarbivad vähem energiat kui hõõglambid, ei ole iga kompaktluminofoor veel energisäästlik lamp !

Just siin tekivadki Eestis suured käärid ja arusaamatused, sest paraku ei ole Eestis minu teada kusagil seadusega määratletud, MIDA TÄHENDAB ENERGISÄÄSTLIK LAMP ning seetõttu müüakse (ja lubatakse müüa) inimestele säästupirnide pähe saastapirne.

Siit ka nurinad stiilis - säästupirn ei pea korralikult vastu, säästupirni valgus väreleb, säästupirn süttib kaua, säästupirn ei anna korralikku valgust. Kõik see ei kehti korralike ja kvaliteetsete kompaktluminofooride kohta. Pealegi ei käi jutt ju tegelikult teemal hõõglamp versus kompaktluminofoor ! Energisäästlike lampide alla kuuluvad ka näiteks halogeen ja LED.

Ometigi on ka Euroopa Liidu direktiiviga (vist oli Euroopa Komisioni direktiiv No 245/2009) tõmmatud kindel piir, mida tähendab energisäästlik lamp ! Energisäästlik lamp on lamp, mille valgustugevus ei ole vähem, kui 69 luumenit vati kohta (69 lm/W).

Teine Euroopa Liidus kehtiv direktiiv seab kompaktluminofooride kohta järgmised tingimused :

kompaktluminofoorilampide valgusjõud ei tohi ola väiksem kui :

* 5W lamp vähemalt 50 lm/W kohta
* 7W lamp vähemalt 57 lm/W kohta
* 9W lamp vähemalt 67 lm/W kohta
* 11W lamp vähemalt 82 lm/W kohta
* kõik teised energiasäsätlikud lambid mitte vähem kui 69 lm/W kohta.

Kui lamp ei vasta nendele nõuetele, kuulub ta samasse gruppi hõõglambiga ja neid ei tohi müüa !
Energiakulukate lampide keelustamise mõte ei ole mitte hõõglampide keelustamine nagu seda meil välja pakutakse ja teha üritatakse, vaid justnimelt energiakulukate lampide müügilt kõrvaldamine. Seetõttu ütlebki seadus, et alates 2012 ei tohi müüa lampe, mille valgusjõud ei ole vähemalt 60 luumenit vati kohta ! Üle tuleb vaadata ka kompaktluminofoorid ja selle nõudele mittevastavad tuleb samuti müügilt korjata ! USAs kõrvaldati uue seaduse kehtima hakates lisaks hõõglampidele müügilt ligi 20% kompaktluminofoorlampidest !

See kindel ja konkreetne piir ja määratlus tagab inimestele lambi ostmise puhul garantii, et lamp tõepoolest vastab energisäästlikele lampidele seatud nõuetele !

Sisuliselt tuleks müügilt korjata (ja mujal seda ka nii on tehtud) kõik vanemat tüüpi kompaktluminofoorid, mille valgus on tõepoolest vedi värelev ning mis vajavad paar minutit soojenemist, enne kui annavad täisvalguse - neist ei vasta ükski energisäästlike lampide nõuetele, ometigi just neid meil praeagu inimestele pähe määritakse !

Seaduses peaksid piirid olema sõnastatud täpselt ja korrektset, näiteks nii, nagu seda on tehtud USAs (ja veel mõneski riigis !)

* aastaks 2012 ei tohi enam müüa pirne, mille valgusjõud on väiksem kui 60 lm/W,
* aastaks 2016 ei tohi enam müüa pirne, mille valgusjõud on väiksem kui 90lm/W
* Alates aastasts 2020 ei tohi müüa ühtegi lampi, mille valgusjõud on väiksem kui 120 lm/W

Nii lihtne see ongi, kui vaid seadusemehed viitsiksid veidi mõtelda ja liigutada.



No comments: