14 August 2009

"Michael Moore´i unenägu" (lühendatud)


Kui nafta ja teiste fossiilkütuste raiskamine jätkub sama arulagedalt ning süüdimatult kui praegu, ootab meid peagi ees see, mida "Ameerika südametunnistus" Michael Moore (filmide Farenheit 911, Sicko , Bowling for Columbine autor) kirjeldab oma raamatus "Dude, Whre´s my Country ?"




***


On aasta 2054.

Michael Moore´i lapselapselaps Anne teeb oma vanavanaisale üllatusvisiidi ning palub luba oma kooli ajalooprojekti jaoks teda intervjueerida...

Ümberringi pole mingit valgust, pole arvuteid ega telekaid ning lapselaps joob vett, mis ei tulegi pudelist...


Anne: Tere, vanavanaisa ! Ma tõin küünla kaasa. Mingil kummalisel põhjusel saime seekord ühe küünla üle kuunormi. Meie intervjuu ajaks sellest piisab."


Michael: "Aitäh, Anne. Kas oleks võimalik, et sa jätaksid selle pliiatsi pärast intervjuud mulle, ma saaksin selle ära põletada, et natukene sooja saada?"


A: "Vabandust, aga ma ei saa seda ära anda - millega ma siis edaspidi kirjutan. Vanasti, kui sina veel noor olid - teil olid vist mingid riistad veel peale pliiatsi, millega kirjutada?"


M: "Jah, meil oleid igasugused asjad : pastakad ja kompuutrid ja isegi masinad, kuhu sa võisid sisse rääkida"


A: "Mis nende asjadega juhtus?"


M: "Nojah, need olid tehtud plastist"


A: "Ah jaa, paslt... Kõik vist armastasid sel ajal plasti ?"


M: "Jah, see oli meie imeaine. Aga seda tehti naftast. Ja peale seda, kui nafta otsa sai.... Oh, kuramus, kuidas me kõik nafta järele igatseme, eks ole ?"


A: "Kui Sina noor olid, kas tõesti olid inimesed nii rumalad, et mõtlesid, justkui jätkuks naftat igavesti ? Või nad lihtsalt ei hoolinud, mis saab tulevikus ?"


M: "Loomulikult me hoolisime. Aga meie riigijuhid vandusid, et naftatr on küllaga. Loomulikult me tahtsime neid uskuda, sest elu oli nii mõnus"


A: "Kui te hakkasite aru saama, et nafta on otsakorral, mis te siis tegite ?"


M: "Me üritasime hoida asju kontrolli all, proovides domineerida maakera nende osade üle, kus enamik naftat asus. Seepärast toimus mitu sõda. Räägiti küll migitest terroristidest ja vabastamistest, aga tegelikuklt käis sõda nafta pärast. Aga see kõik andis meile vaid paar lisa-aastat."


A: "Ma olen kuulnud, et umbes sel ajal, kui Sina sündisid, oli maailmas nii palju naftat, et te hakkasite tegema kõike naftast. Ja et enamikke neid asju kasutati vaid üks kord ning visati siis minema. Kõik need suuremad ja väiksemad plastkotid ning muud plastist asjad, mis ei ole veel siiani ära kõdunenud..."


M: "Sul on õigus, me tegima väga plaju asju naftast, põletades seda ümber plastiks. Kotid, mänguasjad, mööblipolster, pudelid, riided, isegi laste mähkmed olid tehtd naftast. Nimekiri asjadest, mis oli tehtud nftast on lõputu : aspiriin, fotokaamerad, autoakud, arvutid, kosmeetika, vaibad, telefonid, toitude säilitusained, wc prill-lauad, kirjutustarbed, CD-d, jalanõud - nimeta mida tahad. Oh, kuidas me seda naftat põletasime ja raiskasime! Me ostsime pasltpudelis joogi ja viskasime siis selle pudeli lihtsalt ära. Me võisime kulutada liiter bensiini, et sõita poodi liitri piima järele, mis oli samuti plastpakendis. Jõuludeks ja sünnipäevadeks saime terve hunniku kasutuid kingitusi, millest suur osa oli samuti plastist. Me toppisime isegi oma prügi plastist kotti ja viskasime sele siis lihtsalt minema."


A: "Kust tuli inimestel selline mõte põletada ja raisata arutult naftat, mida on maailmas piiratud hulgal ? Teemante japärleid te ju ei raisanud ?"


M: "Pärleid ja teemante peeti hinnaliseks. Naftat peeti just nagu kah hinnaliseks, aga keegi ei hoolinud. Seda tarbiti ja kulutati igal võimalikul hetkel ja viisil. Õhk oli sellest lõpuks nii saastatud, et inimestel tekkisid üha uued ja uued haigused. See põhjustas miljonitele inimestele kannatust ja isegi surma, aga keegi ei julgenud valjult välja ütelda, et selles on süüdi õhu saastus. Sinu jaoks naftasaadustel sõitev auto midagi, mida sa näed muuseumis, aga meie sõitsime nendega iga päev ja isegi siis, kui oleks võinud jalgsi minna. Me kirusime pidevalt üha tihenevat liiklust ja ummikuid, aga ikka istus igaüks oma auto rooli ka kõige lühemaks teeotsaks, mida oleks võinud jalgsi minna. Me kulutasime niipalju raha naftavarudele ja naftatoodetele, et lõpuks ei jätkunud enam raha koolide, hariduse ning korraliku toidu jaoks. Kui nafta defitsiidiks muutus, hüppas toidu hind kõrgustesse. Saabus kaos - inimesed ei saanud enam sõita tööle, küüta maju, varustada end elektriga. Mõned eksperdid ennustasid, et nafta defitsiit saabub aastaks 2015, nende üle naerdi. Paraku oli neil õigus ! Sellest aastast hakaksid naftasaaduste hinnad tohutu kiirusega tõusma, aga oli juba liiga hilja."


Photo by ROBO design

www.robodesign.ro


1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/07/kuis-taastada-eesti-kula-ehk-mida.html