15 August 2009

Marli- ja riidemähkmed

Nagu eelnevalt lubatud, siis ka veidi korduvkasutusega mähkmetest.

Meie poja on sarnaselt emme ja issiga täieõiguslik "ökosõber". Esialgu küll mitte vabatahtlikult :-)
Juba haiglas (ITK) olid pojal Moltexi ökomähkmed, kodus jätkasime esialgu Moltexi rida ja tasapisi hakkasime kasutama marlimähkmeid. Eks siingi ole Epp Petrone käsi natukene mängus, sest tema kirjutised julgustasid marlikaid proovima (vähemasti mind).
Ja oh imet - ei olegi midagi kole-hirmsat.

Esimese asjana seostub marlimähkmetega igavene jamamine-voltimine, kasimine-pesemine ja ühekordsete mähkmetega (nimetagem neid lihtsuse mõttes ühise nimetajaga "Pampers") hops alla ja hops prügikasti. Aga tead mis - selgus, et ei olegi marlikatega mingit hirsamt jamamist.

Esiteks on tänapäevased marlimähkmed kenasti juba "valmis kujul", keskmine osa mitmekihiline ja läbi õmmeldud, ehk ei mingit voltimist. Mähkmepaber sisse, hops lapsele alla ja snappi´ga kinni. Snappi on selline vahva hammastega kolmeharuline marlikate kinnitamiseks.

Päeval on poiss kodus vahest lihtsalt "marlikate" väel, muidu aga paneme villaheidepüksid peale. Vill imab niiskust, laseb nahal hingata (erinevalt "pampersitest), hoian loomulikku kehatemperatuuri ja kaitseb ka riideid märjaks saamise eest. Lisaks kaotab vill uriinilõhna sest lanoliin villakiududel neutraliseerib ammoniaagi uriinis.

Kui mähe saab mäjaks, rändab mähkmepaber koos kakaga vetsust alla, villaheide püksid lihtsalt tuulduma ja märg mähe ämbrisse, kus on sees vesi koos mõne tilga teepuu õliga (hävitab bakterid ja neutraliseerib lõhna). Kui ämber täis (ehk siis üks ring mähkmeid kasutatud) läheb kogu kupatus pesumasinasse koos muu pesuga ja õue nöörile kuivama. Ja nii lihtne see ongi. Ämbrisse laseme enamasti selle vee, mis jääb peale poisi pesemist vanni.

Soovitan julgelt proovida ja lapse nahk on sulle pärast tänulik...

Jah - alati, kui marlikas saab märjaks, tuleb see ära vahetada, aga tegelikult tuleks ka pabermähe - vala pabermähkmesse pool klaasi sooja vett ja keera see mähe endale poolks tunniks ümber käe. Siis tunned, kuidas on lapsel olla pabermähkmega, kui sinna on pissitud .

Üks "laias laastus" arvutus kah (andmed - perekool) - ühekordsed mähkmed lähevad lapse "mähkme-ea" jooksul maksma ca 15 000 EEK.

Korduvkasutatavad mähkmed lähevad sama perioodi peale maksma umbes 3000 - 3500 EEK, hinna sisse on arvestatud ka vee ning elektrikulu !


No comments: