14 August 2009

Õng või kala

Anna näljasele kala, ning ta saab sellest ühe korra söönuks, anna talle aga õng ning õpeta ta kala püüdma, saab tema ja terve tema pere elu lõpuni söönuks !


Nimetasin selle teema meelega "Õng või kala" kuna see iseloomustab minu jaoks kõige paremini seda, mis toimub praeguses Eesti tarbimisühiskonnas.


Selle asemel, et kasvatada enda tarbeks vajaminevad puu ja juurviljad ise ning valmistada ise oma perele vajalikud moosid, mahlad ja hoidised, minnakse "kergema vastupanu teed" nind ostetakse kalli raha eest säilitus- ning värvainetest kubisevaid valmisprodukte.


Isegi metsa ei viitsi inimeseloom enam minna, vaid ostab ka metsamarjad ja seened lähimast supermarketist.


Vaatan sageli kurbusega kõrvalt, kuidas üha enam loobutakse toidu valmistamisest ning ostetakse poolfabrikaate ning valmistooteid. Ma ei pea siinkohal isegi niivõrd silmas eelküpsetatud liha või valmis salateid, mis vahetevahel on täiesti põhjendatud, aga isegi võileivad ja pannkoogid ostetakse poest valmiskujul.


Meie otsustasime abikaasaga kohe alguses, et me ei osta endale põhimõtte pärast mikrouuni. See teeb inimesed mugavaks ja laisaks.

Võibolla ainus põhjendus mikrouunile oleks toidu soojanedamine, aga sedagi saab edukalt teha pliidil.

Väga lihtne on minna kergema vastupanu teed ja osta poest valmistoitu kui tead, et saad selle kodus "mikrokas" kiiresti soojaks lasta.


Meie eelistame poes müüdavatele säilitusainetest, toiduvärvidest ning muust "keemiast" kubisevatele valmistoitudele ise tehtud sööke.


Enamasti põhjendatakse valmistoitude ostmist sellega, et ei ole aega süüa teha.

Kuhu see aeg siis kaob ? Kas tõesti ei ole võimalik leida seda "tunnikest", et teha oma perele ise näiteks õhtusöök ?

Julgen väita, et pigem jääb puudu tahtmisest ja viitsimisest. Inimene on lihtsalt muutunud niivõrd laisaks ja mugavaks.

Aeg ei ole kusagile kadunud ja ööpäevas on endiselt 24 tundi, nagu ka meie vanaemade ja vanaisade nooruspõlves.

Probleem on hoopis selles, kuidas seda aega kasutatakse ! Õigemini siis, kuidas seda aega raisatakse...


Õng või kala, selles on küsimus...

Istu nüüd korraks maha ja mõtle, milline inimene oled Sina...

Kas pigem õng või pigem kala.

- kas eelistad valmistoitu või teed pigem endale ja oma perele ise süüa

- kas külla või sünnipäevale minnes küpsetad ise koogi või ostad poest tordi

- kas eelistad kulutada aega maitsva ning tervisliku toidu valmistamisele, või ostad pigem poolfabrikaate ning raiskad ülejäänud aja diivanil lesides ja telekat vaadates.


Meie pere valik on kindlasti õng .

Selle asemel, et osta poest säilitusaineid ning keemiat täis mahlasid ja moose, kasvatame ja korjame marjad, õunad, kreegid ning muu vajaliku ise ja teeme nii mahlad, moosid, kui ka hoidised kodus.


Kõiki asju ei peagi ju ise kasvatama ! Kindlasti on sul mõni sugulane, sõber või sõbra sõber, kelle käest on võimalik saada või osta marju, õunu ning muid vajalikke aiasaadusi.

Alati tasub kõik oma sugulased, sõbrad ja tuttavad läbi uurida ning teha koostööd !

Minul on marjapõõsad, aga ei ole võimalust neist mahla valmistada, Sinul on olemas mahla valmistamise võimaluseda, aga ei ole marju, millest mahla teha,,

Sina tuled ja korjad minu juures marju, mina saan Sinult vastutasuks valmis mahla.


No comments: