30 August 2009

Uitmõte - säästupirn vs saastapirn

Ei tea, mis mul viimasel ajal nende säästupirnidega on , igatahes tekkis mul üks veidi hullumeelne idee, mille siinkohal kirja panen.


Nimelt tekkis mõte teha reaalne eksperiment nii nimetatud "säästupirnidega", et kontrollida, kas ja kui palju vastavad Eestis müüdavad säästupirnid - ok, nimetame siis asju õigete nimedega - kompaktluminofoorlambid - nõuetele ning väidetavatele võrdlusparameetritele hõõglampide suhtes.

Teatavasti on väidetavad võrdlusparameetrid kompaktluminofoor vs hõõglamp järgmised (märk "=" ning luumenid tuleks lugeda MITTE VÄHEM KUI..." :

* 4W kompaktluminofoor = 20W hõõglamp, ehk 120-150 lm
* 5W kompaktluminofoor = 25W hõõglamp, ehk 200 lm
* 8W kompaktluminofoor = 40W hõõglamp, ehk 450 lm
* 11W kompaktluminofoor = 60W hõõglamp, ehk 650 lm
* 14W kompaktluminofoor = 70W hõõglamp, ehk 800 lm
* 20W kompaktluminofoor = 100W hõõglamp, ehk 1200 lm

Seda võrdlust arvestades, peaksid kõik Eestis müügil olevad kompaktluminofoorid vastama Euroopa komisjoni nõuetele, et alates 2012 ei tohi müüa ühtegi lampi, mille valgusjõud on väiksem kui 60 lm/W.

Tean kahjuks omast kogemusest, et hetkesituatsioon on hoopis teine ning inimestele määritakse energiasäästlike lampide ehk "säästupirnide" asemel pähe hoopistükis SAASTAPIRNE.

Heaks (õigemini siis halvaks) näiteks on K-Rautas "e-lite Globe Lamp" nime all müüdavad odavad ning tont teab kus tehtud "säästupirnid" (2 pirni oli vist 44 EEK), mis on väidetavalt 11W ning energiatarbimine klass A, kuid mille valgusjõud ja kvaliteet ei kannata mingit kriitikat ja mis ei vasta kindlasti "klassile A". Pealegi on need vanema põlvkonna" lambid, mida ei tohiks üldse müüa !

Minul üksi eraisikuna oleks seda katsetust teha keeruline, kuna esiteks puuduks vajalik mõõtetehnika ning teiseks on tegemist küllaltki kuluka eksperimendiga.

Ootan siinkohal infot või kontakti ettevõtete või isikutega, kellel on olemas vajalikud vahendid (eelkõige pean siisnkohal silmas mõõtetehnikat).

Eksperimendi eesmärk oleks teavitada inimesi, milliseid kompaktluminofoore tasuks vältida ning pikemas persperktiivis tagada, et saastalampe meil enam ei müüdaks.







No comments: