22 August 2009

Piirkiirus keskkonna vaatevinklist.

Tänasest Postimehest võis lugeda, et Tallinna kesklinnas soovitakse parema ohutuse tagamiseks vähendada suurimat lubatud sõidukiirust.
Kommentaariumis tekkis seeläbi tuline vaidlus, kus ideed maha materdati ja igasuguseid piiranguid lausa idiootlikeks peeti. Õnneks oli mõni kommentaator säilitanud ka kaine mõtlemise (või siis oli tegemist mõne üksiku puberteedieast välja kasvanud kommentaatoriga).

Üks kommentaator rääkis aga piirkiirustest meie maanteedel ja tõi näiteks võrdlused Eesti ja teiste Euroopa riikide kohta ning soovitas Eestis tuua maanteedel piirkiirus alla 80 km/h peale.
Tõsi ta on - piirkiirus 80 km/h maanteel, mille mõlemas suunas on üks sõidurida on kehtestatud muuhulgas näiteks Taanis, Hollandis, Soomes, Shveitsis, Iirimaal. Rootsis ja Norras on osadel maanteedel piiranguks suisa 70 km/h.

Kui Norras 2001 aastal piirkiirusi vähendati (endise 90 km/h asemel 80 km/h ja ohtlikel maanteelõikudel 70 km/h) , vähenes seal raskete õnnetuste arv maanteedel 16% ning liikluses hukkunute arv tervelt 42% !

Esiteks siis palju turvalisem, kuid teiseks - ÖKONOOMSEM !

Korduvad uuringud on näidanud, et sõidukiirus 80 km/h on enamustel autodel kõige kütusesäästlikum. Võrreldes kiirusega 100 km/h langeb kütuskulu kuni 14%.
Samuti satub aeglasemal sõidul õhku vähem lämmastikoksiide: sõidukiiruse vähendamine 100km/h asemel 80 km/h peale vähendab lämmastikoksiidide õhkusattumist ligi 30% võrra.

Koos liiklusohutuse faktoriga on see minu arvates piisav põhjus, et ka Eestis toodaks maanteedel piirkiirus 80 km/h peale ning lisataks nii liikluseeskirjas kui ka märgistusel endal juurde lisainfo - maksimaalne lubatud kiirus.



Loomulikult ei kehtiks see mitmerealiste maanteede kohta, kuid üherealistel asulavälistel teedel oli asi täiesti põhjendatud.

1 comment:

Unknown said...

Täiesti nõus, et aeglasemalt kulub vähem bensiini. Sõitsime suure vihmaga Piibe maantee kaudu - sest Tallinna-Tartu maanteel nii aeglaselt liikuda oleks omamoodi ohtlik. Ja üllatavalt suur vahe oli bensiinikulus. Aga kes selle aja raatsiks niisama ära anda, mis kauem liiklemiseks kulub?