15 August 2009

Ökotooted marketites

Tore on näha, et üha enam mõtlevad suured kaupluseketid ka sellele, et eraldi märgistuse ja infoga välja tuua nende poodides müüdavad ökotooted.

Pärnu Maxxximas on olemas täiesti erladi öko- ja mahetoodete lett ja hinnadki täiesti normaalsed. Möödunud nädalal ostsime sealt prooviks mahetoodangu kohvi, miks maksis soodushinnaga alla 60 EEK !

Hea üllatus ootas ka Pärnu Ülejõe Selveris, kus eraldi märgistusega "öko toode" olid välja toodud Serla WC paber ja majapidamispaber ning küpsetuspaber. Serla pabertooted on valmistatud taaskasutuses olevatest kiududest ning varustatud "Põhjamaade luigemärgi" ökomärgistusega.


Põhjamaade Luigemärk (Nordic Swan Label) rajati 1989. a. Soome, Rootsi, Norra ja Islandi "roheliste" toodete tähistamiseks. Selle ökomärgi võivad saada tooted, mille valmistamise protsessis on kulutatud vähe energiat või mis säästavad muul moel keskkonda (taaskasutus jne).

Kahjuks oli ka tilk tõrva meepotis - "ökotoote" nime all müüdi samas riiulis ka Serla kilest jääkotte ning alumiiniumfooliumit. Vaatamata sellele, et tegemist samuti Serla tootega, ei ole kumbki neist tegelikult ökotoode. Serla ökotoodete alla kuuluvad vaid nende pabertooted.
Tegin selle kohta Selverile ka märgkukirja.

Luigemärgiga ökotooted on ka Selveris (ning mujal) müüdavad Lambi pabertooted (millegi pärast ei olnud neid vähemasti Selveris eraldi infoga varustatud, ka see sai kirjas ära märkida).

Lisaks Põhjamaade Luigemärgile tasuks ostes jälgida ka Euroopa Liidu Lillemärki



ning elektritoodetel (kodumasinad, elektroonika, lambipirnid jne) ökomärgistust "Energy Star"


Maxximas ja Co-Marketis ning ka nii mõneski söögikohas on nüüd müügil Taani päritolu Harboe ökoloogilised limonaadid

* Öko Cola
* Öko Lemon
* Öko Orange



koostis vesi, süsinikdioksiid, ökoloogiline roosuhkur, ökoloogiline mahlakonsentraat, jaanileivapuujahu.

0.33 pudel maksab Co Marketis 8.50
Toode on märgistatud Taani ning Euroopa liidu ökomärgistusega

No comments: