15 August 2009

Lapse suust kuuled tõde

Mul on tööl tekkinud lastega selline komme (või harjumus), et peale õhtuoodet istume kambakesi koos minu toas ja peame nii ütelda "vestlusringi". Teemad tulevad enamasti iseenesest ja tervest laiast maailmast. Oleme rääkinud kummitustest ja ufodest, samas näiteks erinevatest loomadest või uurinud, milline on maailma suurim või väikseim loom.

Täna siis läks jutt kuidagi
vee ja sellega seonduva peale.
Üks lastest rääkis, et tema on kuulnud, et paljud inimesed ei saagi vett kasutada ja ei saanud aru kuidas see nii on, sest vett on ju "nii palju". Uurisime siis koos, mis vahe on veel ja veel ja kui palju seda puhast vetta ikka tegelikult on.

*
Vaid 3% meie planeedi veevarudest on puhas ja joogikõlbulik ning sellest vaid kolm tuhandikku on kasutamiseks kättesaadav.

Selle tegime kohe ka katseliselt läbi - võtsime liiter vett, mõõtsime sellest välja umbes 3%. Klaasi sisse sai selmoel vett häbitult vähe. 3/1000 mõõtmisega läks asi juba keerulisemaks, üheskoos nõustusime, et heal juhul jääks klaasi põhi veidi märjaks ja joonuks sellest küll ei saaks

* hetkel elab
umbes 2 miljaridit inimest (ehk umbes kolmandik) tingimustes, kus nad saavad kasutada mitte rohkem kui 20 liitrit vett päevas.

Meil on nurgas veeautomaat ning sel kenasti pea-aegu 20 liitrine paak küljes. Üritasime mõtelda, kuidas sellest jätkuks terveks päevaks joomiseks, pesemiseks, söögi tegemiseks. Ehk isegi venitaksime välja, aga pesta vist ennast korralikult ei saaks.

Siis läks üks lastest vetsu ja küsis tagasi tulles - Tommy, aga vetsus laseme ju kah puhast vett alla ! Tõepoolest - HOPS ja 6 liitrit vett läinud !

Nüüd tekkis lastel nõutus, mille esimesena ütles välja üks minu 12 aastane "laps" -
AGA MIKS ME PEAKSIME VETSUST PUHAST VETT ALLA LASKMA. Võiks ju olla näiteks see vesi, millega me oleme ennast või käsi pesnud jne.
Tõepoolest - MIKS ? Isegi 12 aastane sai aru, et see on tobe. Ometi me ju seda teeme.

On olemas nn.
"gray water" süsteemid, aga kas Eestis on neid üldse kusagil saada ? Ise ei ole igatahes kohanud.

Lühidalt on Grey Water WC süsteem siis "agregaat", mis kogub kokku majapidamises tekkiva kasutatud vee (pesumasin, kätepesu, nõudepesu, dushist või vannist tulev kasutatud vesi jne), suunab selle vahepaaki ja sealt edasi WC poti loputuskasti. Ehks siis - iga kord kui vett tõmbad, ei raiska sa mitte korralikku puhas joogivett (mida on maailmas niigi vähe) vaid juba kasutatud vett.



Linnakorteris me seda praegu teha ei saa, kuid oma maakoju oleme planeerinud ehitada nn. "bioloogilise kuivkäimla". (sõber ütles selle kohta "hellitavalt" ökopeldik)

Tänapäeval ei tähenda see enam hoovinurgas seisvat "välikemmergut" vaid kena ning puhast ja lõhnavaba kohta.
Silma on jäänud näiteks Separetti´i tooted

2 comments:

Vello Laanemaa said...

Kas selline puhas puupeldik ei tuleks kõne alla?
Vaata lähemalt: http://www.kunstnik.ee/pp/pp.htm

Selline hea koht vett ei tarvita, küll aga saepuru, turvast vm. hügieenilist puisteainet.

Juhtusin blogisid vaatama blog.Stationist, nii leidsingi teite plaani esmatarve ökoloogiliselt lahendada.

Meitel lahendus õnnestus ning töötab 1994-ndast siiani kenaste.

Kui on omal ehitajaid käepärast, küsige jooniste järele: vello.laanemaa@kunstnik.ee

Kui mitte, saame ka teha lasta.

Suveni,
Vello.

Vello Laanemaa said...

Vaatasin Separetti tooteid ka, need on päris sobilikud siseruumidesse väga halva ilmaga (lastele ja hädapärast ka täiskasvanutele).

Ise kavatsen sellise panna sauna, talviseks lühiajaliseks kasutamiseks.

Massiivse kasutamise puhul on Separetti, Biolan, Envirolet jtt. nõrgaks kohaks tühjendamise tülikus, samuti jääb ikkagi püsti probleem, kus ja kuidas komposteerida jääde?

Meite puupeldikul algab komposteerumine saepuru pealeriputamise hetkest, ainukeseks probleemiks jääb puiste hankimine.

V.