11 August 2009

Mis on Puhas Elu

Nagu juba alguses mainisin, ei ole ma mingi ökofriik või paadunud roheline, ehk siis - ma ei vaata asju pimesi, ega suru peale mingeid rohelisi vaateid lihtsalt selle pärast, et see on "roheline".
Lähtuda tuleb taustüsteemist, hetkeolukorrast ja peramine - reaalsusest.

Olen päris sageli sattunud diskussiooni seoses öko või siis nagu mina nimetan "Puhta Elu" teemaga.
Seetõttu pean siikohal mõned asjad selgeks rääkima, ehk nagu üteldakse - peame paika panema "keele", milles me räägime, et sama sõna kasutades saaksime asjadest ühtmoodi aru.

Esiteks : Igasugune inimtegevus on paraku keskkonda reostav. Isegi hingamine. Inimesi ning keskkonda säästva eluviisi puhul ei saa rääkida keskkonna MITTESAASTAMISEST, oluline on VÕIMALIKULT VÄIKE KESKKONNASAASTUS ning enda poolt tekitatud saastuse KOMPENSEERIMINE.

Inimene, kes sööb vaid mahetooteid, kuid käib neil iga päev poes maasturiga järgi ei ela puhast elu !

Oluline on aru saada, mis asi on ökoloogiline jalajälg ning seeläbi enda kahjusid vähendada.
Autoga sõitmine ei ole PUHAT ELU seisukohalt väär või paha, küll aga see, kui sõidad autoga ka sinna, kuhu jalutades oleks minn pelgalt 15 minutit !
Loomulikult on hea ja õige öko ja mahetoodete kasutamine, mitte aga juhul, kui need tooted jõuavad meieni kusagilt kaugest riigist, millega kaasneb suur keskkonnareostus.

* ÖKO ei tähenda ökonoomne - see on ökoloogiline (ehk siis keskkonda säästev).
* Säästev eluviis ei tähenda samuti raha säästmist - see tähendab elukeskkonna ning tervise säästmist.

Väga sageli kohtan inimeste seas mõtlemist - "ah mis nüüd mina" või "mis see üks asi ikka muudab..."
Loeb iga see pisike asi, mida teed Sina või mina või mida me mõlemad tegemata jätame.

Ühe inimese seisukohast võttes, ei ole muudatused tõepoolest nähtavad. Mõtle aga sellele, et peale Sinu on veel ka teisi ning TÄNU SINULE võib neid inimesi juurde tulla !Kui kõik inimesed mõtleksid, et mis see minu tegemine või tegematajätmine maailmas muudab, elaksime ilmselt siiani ilma telefoni, televiisori, raadio ning elektrivalguseta.

Nii ongi puhta elu puhul oluline alustada pisiasjadest ja viimaks moodustavad need üksikud pisiasjad päris suure terviku. Alusta sellest, et ürita vähem raisata energiat, ära osta iga kord poes käies üha uusi ja uusi kilekotte, ürita kasvõi mõnigi kord auto asemel liikuda ühistranspordi- või jalgrattaga või mine hoopiski jalgsi. Selle asemel, et osta kusagilt kaugelt suure kütusekuluga kohale trasnporditud taimi, pane kasvõi oma kodus aknalauale kasvama sibulad ning rõdu külge lilled.

Ja nii edasi ja edasi.

See on lausa hämmastav, kui palju saad sa tegelikult suurema vaevata teha selleks, et säästa taastumatuid fossiilkütuseid, meie keskkonda ja ka enda ning oma laste tervist.

4 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

"* ÖKO ei tähenda ökonoomne - see on ökoloogiline (ehk siis keskkonda säästev).
* Säästev eluviis ei tähenda samuti raha säästmist - see tähendab elukeskkonna ning tervise säästmist."

Ma ei viitsi sinuga vaielda austusest sinu vastu aga see on vale!!!!

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/08/kuis-taastada-eesti-kula-ehk-mida.html

Tommy said...

ei ole vale :-) Sõn aöko saab loomulikult kasutada mitmes erinevas kontekstis. Kui me hakkame mingist asjast rääkima, tuleb eelnevalt paika panna terminid. Kui kontekstiks oleks majandus, oleks termin ÖKO tõepoolest ökonoomne ja terminit "säästma" kasutataks mõistes "kokku hoidma".

Meie siin räägime keskkonnahoiust, tervisest jne, ehk siis säästmisest mõistes "alalhoidma", "mitte kahjustama". Kaudses mõttes tõepoolest ka "mitte raiskama" - ehk siis näiteks "mitte raiskama oma tervist" või "mitte raiskama keskkonda ja keskkonna ressursse".

Termin ÖKO tähen sellest taustüsteemis ökoloogiline ehk siis keskkonda säästev.

Paraku on Eesti keel lihtsalt selline, et meil on palju sõnu, millel on mitu tähendust (polüseemid).

Sõna ÖKO ehk ökoloogiline tuleneb Kreeka keelsest sõnasT OIKOS, mis lihtsustatult ütledes tähendab "elavad sidemed". EHk siis kuidas ühed elusorganismid oma tegevusega (või tegevusetusega) mõjutavad teisi elavaid organisme ja neid ümbritsevat keskkonda.

Miks ma need terminid siin erladi välja tõin on see, et neid meedias sageli "väärkasutatakse" (ehk siis ühe taustsüsteemi terminit kasutatakse teises taustsüsteemis) ja see tekitab segadust. Selline "väärkasutus" on vale :-)

Kui me kasutame terminit ÖKOEHITUS, on tegemist keskkonnasäästliku ehitusega ja SÄÄSTEV RENOVEERIMINE tähendab tervise- ja keskkonnasäästlike renoveerimisvahendite kasutamist, mitte "võimalikult odava ja vähese rahaga ehitamist ja renoveerimist"...

Päikest !

Tommy

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Kust sa seda piiri tõmbad kust algab öko ja kustmaalt sa säästad?
Kui sa kasutad elektri autot või elektri traktorit siis sa nii säästad raha kui keskkonda,eks ju.
Kui ehitad maja põhust siis säästad raha kui ka keskkonda eks,ju.
Kui ise ehitad endale elektrituuliku ja päikesepaneelid aga ei osta neid siis säästad raha ja keskkonda,eks ju.

Ma arvan,et selle Öko ja säästmise koha pealt tuleks eeskuju võtta hiinlastelt kes kasutavad peaaegu kõikjal Feng Shui tõdesid.
Kas oled näinud seda suurlinnapilti kus tänavad looklevad täpselt kui jõed?
Neis linnades linnarhitektuur on paigas Feng Shui õpetuse järgi ja sellega on paigas nii säästmine kui inimeste tervis ja edukus.

Aga see,et hiina lapsi orjastatakse...minu arvates ultraliberalism ei ole üldse Öko sest meie külainimesed on küüditatud välismaale ja see pole üldse öko meie rahvuse suhtes.

Tommy said...

selles osas on Sul tõepoolest õigus, et väga sageli tähedab "öko" või "säästmine" suisa two-in-one :-)