19 August 2009

Mõtted kommuunist kui ühisest maailmast

Alustuseks kohe - ma ei kavatse siinkohal propageerida kommuunielu kui sellist.
Eestis on küll üksikuid ökokülasid või kommuune, kuid mina isiklikult ei tunne, et oleksin valmis elama tõelises kommuunis, nagu näiteks Tamera.
Samas - ma ei ole seda ka proovinud, seega never say never.

Tahaksin siinkohal rääkida oma mõtetest seoses osalise ühiselu või siis mõnes mõttes "minikommuuniga".

Mis asi on kommuun kui selline. Sina aitad mind, mina aitan Sind.
Lihtne, kas pole ?
Mina kasvatan köögivilju, Sina kasvatad lihakarja, mina annan Sulle köögivilju, Sina annad mulle liha vastu. Mõnes mõttes nagu naturaalmajandus.
Siiski - tahaks rääkida asja veelgi laiemast mõõtmest.
Mõõtmest, mis lahendaks meie elus päris palju probleeme ja mida mina nimetaksin inimlikuks, arvestavaks või siis Puhtaks Eluks.

See ei ole mitte midagi uut - meie vanaemad või vana-vanaemad/vanisad elasid sarnast elu. Isegi "nõuka ajal" toimis see süsteem kenasti. Miks mitte siis praegu.

Ma ei oska seda kõike detailselt lahti seletada, seega toon vaid mõned mõttekatked.

* ühes asutuses töötavad inimesed võiksid teha koostööd. Kui mina sõidan iga päev Sinu maja eest mööda, miks siis ei võiks ma ka Sind peale võtta, selle asemel, et me mõlemad tuleme tööle eraldi autodega ja saastame seeläbi oluliselt rohkem keskkonda.

* eelmainitud naturaalmajanduslik "vahetusteema" - mina kasvatan kodus tomateid, Sina aga oskad kududa või heegeldada. Miks me ei võiks oma oskusi vahetada ?

Oleme Katriga seda meetodit oma talu juures rakendanud - minul ei ole puude langetamiseks vajalikku tehinkat, aga mõnel tuttaval või sõbral on. Nemad tulevad meile appi puid langetama, meie aga tegime neile näiteks oma aia viljadest kooki !

Lase vaid mõttel lennata.
See toimib mis-iganes valdkonnas - lapsehoid, talu või koristustööd, transport.

Meil on talus vaja välja kaevata terve lauda täis sõnnikut. Jällegi - minul puudub tehnika, samas naaber võibolla ostab kasvuturvast sisse kalli raha eest. Tema kaevab mul oma kopaga sõnniku välja, mina annan talle osa sõnnikust tasuta. Kasu mõlemapoolne

7 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

MTÜ-d ju toimivad hästi ja riik veel maksab pealegi kui nad hätta jäävad.

Kommuuni ehk MTÜ-d ehk traktorijaama ehk Kibbutzzi on vaja eelkõige tehnika ühiseks kasutamiseks.Egas iga pere jaksa osta traktorit ja kombaini ja mida kõike veel...

Juutidel need Kibbutzzid toimivad siiani ja nad ju müüvad seda ka kui turismi.Kasutavad vabatahtlikke oma põllutööde tegemiseks:)))

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Aga kuidas seal Lilleorus asjad kulgevad?
Ökoküla või kommuun või kolhoos mis vahet seal,oluline on,et ühisel jõul saaks kõik tehtud.See omandiküsimus ei tohiks olla takistuseks hea elu elamiseks.

Tommy said...

eks seda peab Lilleorukate endi käest küsima, aga kõrvalt vaadates tundub, et seal kulgevad asjad hästi. Olin nendega koos Eesti Ökokogukondade kokkutulekul ja mulle nende tegemine väga sümpatiseeris. Tallinnas on veel teinegi selmoel toimiv kommuun või ühistegemine. Uus Ilm nimeks, kui ma ei eksi. Nemad näitavad, et ka linnarumis on selline asi võimalik.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Ma ei ole leidnud Lilleorukate blogi ja ma olen pannud tähele,et kirjad ei jõua kohale.

Kibuts
http://www.iisrael.ee/index.php?id=18

Kui sajandi algul esimesed entusiastlikud juudid Iisraeli riiki üles ehitama tulid, ei leidnud nad endi ees sugugi "mee ja piima maad". Pigem oli see vaesunud ja vähearenenud maa, mida eraldi töötades oleks olnud üsna võimatu üles ehitada. Nii moodustatigi kibutsid, kollektiivsed asustused, mis eksisteerisid kommuunipõhimõtete alusel. Tänapäeval on riigis 280 kibutsit, mille liikmed moodustavad ligi 3% Iisraeli rahvastikust. Kibutsi suurus ulatub kahesajast kahetuhande liikmeni.

Nagu teada, on olemas nii religioosseid kui ka ilmalikke kibutse. Minu kogemus on ilmalikust kibutsist, kus religioossed rituaalid jäid enamasti tagaplaanile. Vaid sabati ajal oli atmosfäär argipäevast erinev. Siis süüdati küünlad ja pakuti kooki.

Kibutsi põhimõtete kohaselt on kõigil võrdsed õigused. Kõik on ühine, mis tähendab, et liikmeks saamisel jagatakse kibutsiga ka eraomandit. Kõik eluks vajalik, nagu söök, eluase, kool, lasteaed, pesumaja, vabaaja veetmise võimalused ning riided, tagatakse kibutsi poolt. Lisaks on kindlustatud turvalisus, kibutsi jõukusest olenevalt ka sportimisvõimalused ja kohalikud kultuuriüritused. Elanike kohus on vaid tööd teha ja elu nautida. Varem jäeti lapsed kohe peale sündi kasvatajate järelvalve alla, et emad saaksid keskenduda rohkem tööle. Isegi tänapäeval on mõnes kibutsis samasugune tava. Lapsed kasvavad üksteisega kokku juba maast-madalast ning jäävad kokku kuni kooliaja lõpuni. Tänapäeva kibutsi suureks mureallikaks on noorte lahkumine peale kooli. Seetõttu mõeldakse ümberkorraldustele palgasüsteemis. Noorte motiveerimiseks toetatakse ka nende õpinguid ülikoolis. Peale kõrghariduse omandamist tuleb aga noorel saadud toetusraha jälle tööga tasa teha. Et töö liiga monotoonseks ei muutuks ja et säilitada võrdust tööde jaotamisel, toimub tsükliline rotatsioon töökohtade vahel. Seetõttu võivad haritud kibutsnikud lisaks lihtsamatele töödele saada ka juhtimis- ja finantsoskusi nõudvaid töid.

Aja möödudes on ka kibutsite põhimõtetes toimunud muutusi ning üsna tajutav on ka nende muutuste edasine kulg. Algul peamiselt põllumajandusele toetunud kommuunid orienteeruvad nüüd üha enam tööstusele, turismile ja teenuste pakkumisele.


Lingid

* KIBBUTZIM SITE
* Kibbutz Program Center
* Svekiv

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Urmo Kübar: ettevõtlikud töötud loovad MTÜ
http://www.epl.ee/artikkel/581106

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Minu meelest nõuka ajal maal elatigi naturaalmajanduse järgi aga kui tuli kätte see IMF-i diktatuur siis hakati teieneteist sööma sest riik lakkas olemast...

Kuid asi ju susiseb:
Ökokogukonnad: mis nad siis on?
http://www.bioneer.ee/eluviis/okokogukonnad/aid-7796/%C3%96kokogukonnad:-mis-nad-siis-on-#reply

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/08/loogem-okokulasid-milledes-on-talgute.html

http://www.bioneer.ee/eluviis/okokogukonnad/aid-8564/Kogukonna-j%C3%B5ud#reply
Ingrid Vooglaid, Lannu ökoküla idee üks algatajaid