16 August 2009

Teeme leiba

Esimest korda tegime leiba 2008 aasta jaanipäeval, sealt alates on leivategu meie peres täiesti aktuaalne teema. Poeleiba nagu enam eriti ei tahagi.

Esimene leivategu algab nagu ikka juuretise valmistamisega. Edaspidiseks jätad igal korral natukene juuretist alles ning ei pea seda enam uuesti tegema. Juuretise valmistamine on väga lihtne, meie retsept pärineb raamatust "Ahjusoojad saiad-leivad" seeriast 100 rooga.

Juuretis:

* 1-3 päev: 200g rukkijahu, 2 dl vett, 100g riivitud õuuna (käärimise kiirendamiseks). Sega käesoe vesi (35 C) jahu ja riivitud õunaga.Tõsta segu vähemalt kaheliitrisesse purki ja sulge see kaanega. Pane purk sooja kohta (meie kasutame selleks kohaks põrandasoojendusega vannituba) ning lase seista kolm päeva. Parim hoiutemperatuur on 26-30 C. Käärimisprotsessi kiirendamiseks sega kord päevas purgi sisu.

* 4 päev: 200g rukkijahu, 2 dl vett. Tõsta juuretisehakatis suurde kaussi ning lisa jahu ja käesoe vesi (nagu esimeselgi päeval). Sega korralikult ja lase seista veel üks ööpäev

* 5 päev. Juuretis ongi valmsi ! Kasuta seda vastavalt vajadusele. Ülejääki hoia külmkapis, kus see seisab nädala. Juuretist saad alati "elustada" vett ja jahu lisades.

Pikemaks säilitamiseks sega valmis juuretis kuiva jahuga. Lisa jahu nii palju, et segu on kuiv ja teraline. Laota see kuivale köögirätile või paberile ja lase kuivada toatemperatuuril kaks päeva. Säilita kuivas.
Selmoel säilitatud juuretise taaskasutamiseks lisa sellele nii palju käesooja vett, et teksiks paks pudrutaoline mass. Tõsta segu koos nõuga käesooja vette, et käärimsiprotsess saaks alata ja jäta see 3-4 tunniks sinna seisma. Kui käärimine on toimunud, lisa jahu ja vett ja lase üks ööpäev seista. Ongi jälle valmis !

Nüüd, kui Sul juuretise tegemine selge ja juuretis olemas, oleks õige hetk leib ahju panna :-)

Leivategemisega on selline asi, et kohe esimesel korral ei pruugi see välja tulla just sellisena, nagu sa ootad. Üks kogenud leivategija ütles, et üks õige leib tuleb välja alles umbes viiendal korral. Leiba tuleb teha ja maitsestada tundega, päris 1:1 retsepti järgi seda teha ei saa.
Siiski on mingi "baasretsept" vajalik.

Siin siis meie oma:

Juuretisele lisada 5dl leiget vett ja 5dl rukkijahu. Segada ja lasta seista toasoojas umbes 8 tundi.
Lisada 13dl rukkijahu, 3dl leiget vett, 1dl suhkrut, 1spl soola, 1 puruks hõõrutud keedukartul. Sõtkuda taigen, panna vormi kerkima umbes kaheks tunniks.

Küpsetada 200 kraadi juures umbes 1 tund 15 minutit.

Märkused:
* oleme proovinud erinevaid suhkruid ja parim on leivategemiseks pruun rafineerimata roosuhkur (Eestis müüakse melassisuhkru nime all)
Esiteks teeb see leiva tumedamaks ja teiseks on maitse fantastiline. Meie kasutame "Billington´s Natural Molasses Sugar"

Oleme teinud ka valge suhkru ja fariinsuhkruga, kui melassisuhkur on parim.

Alati võib lisaga ka omapoolseid maitseaineid. Oleme proovinud kasutada ökopoest ostetud leivamaitseainet, aga meile see ei meeldinud. Köömned või rosinad annavad leivale hea liasmaitse.

Leivatainast tuleks sõtkuda käsitsi, kuid see on tõsiselt jõudunõudev ettevõtmine. Tainast tuleb sõkuda nii kaua, kui see hakkab "naksuma". Nagu Kihnus ütedakse "tainas ütelb Sulle, et aitab küll".
Õige leivatainas peaks olema nagu plastiliin, aga meie oleme edukalt kasutanud ka vedelamat tainast.


Taigna segamine


Valmis taigen vormis



Sooja leiba, mõtelge...

1 comment:

Tommy said...

Eriti teretulnud on is ekodus leiva tegemine täna, kus räägitakse leiva kilo hinna kuni 10 EEK tõusust ! Juba praegust kilohinda arvestades tasub kodus leivavalmistamine ennast ära, rääkimata siis peale hinnatõusu. Pealegi on 90% Eestis müüdavatest leibadest "rukkileiva maitselised nisuleivad", mitte aga rukkileviad !